Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Svibanj 2017 10:42

Šampion ovogodišnjeg Vinokapa „Graševina“ ledena berba 2015. Vinarije Perak

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REZULTATI 10. ŽUPANIJSKOG I MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA KVALITETE VINA VINOKAP 2017. -

KAPTOL – Šampion ovogodišnjeg Vinokapa 2017. je Vinarija Perak sa Graševinom ledene berbe 2015. godine, vinom koje je na ovom ocjenjivanju na kojemu je bilo ukupno 158 uzoraka vina dobilo najviše ocjene. Vinarija Perak dobila je nagradu i za najbolje ocjenjeno mlado vino Traminac berbe 2016. godine. Nagradu za najbolje ocjenjeno mlado vino dobio je Hrvoje Pavlović za svoju Graševinu berbe 2016. godine, a Zweigelt berbe 2016. OPG Tomislava Galića nagradu za najbolje mlado crveno vino. Najbolje ocjenjeno crveno vino starijih godišta je Mercs berba 2015. Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Kako su na ovom ocjenjivanju sudjelovala i Mađarska vina iz vinskih područja Šikloš, Vilany i Balaton, najbolje ocjenjeno vino je Cuvee Bjeli-IMG 2960Chardonnay Olaszrizling - 2016. vinar Szentpali Antal, dok je najbolju ocjenu za crveno vino dobio Rose Cuvee – 2016. vinar Boross Csalad Pinceszete. Kako je na ovom ocjenjivanju po prvi puta posebno ocjenjivana sorta Pinot sivi, najbolje ocijenjen je bio Pinot sivi berba 2016. vinara Hrvoja Pavlovića.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim odazivom vinara, jer je na natjecanje prispjelo 158 uzoraka, a ukupno smo zadovoljni i kvalitetom mladih prošlogodišnjih vina koja su pokazala sve svoje najbolje karakteristike. Ovo započeto prije deset godina kao županijsko natjecanje se proširilo i na međužupanijsko, pa i međunarodno, jer nam dolazi i dosta uzoraka iz Mađarske, pa je i konkurencija veća, a naše titule najboljih vina sve cjenjenije – kaže Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola koja organizira ovo ocjenjivanje kvalitete vina.

Vinarija Perak proizvodi vina već šest godina, a sve je započelo kada je poznati enolog i sommelier Ivica Perak, otišao iz Vinarije Kutjeva d.d., gdje je bio glavni enolog, te se posvetio vlastitoj proizvodnji vina. Vinograde ima na najboljim područjima kutjevačkog vinogorja, a da je stručnjak za vino govore i brojna priznanja i osvojeni šampionati na gotovo svim vinskim natjecanjima proteklih godina. Nema vinskih natjecanja s kojih Vinarija Perak nije otišla bez zlatnih medalja, velikog zlata i šampionske titule.

- Graševina ledene vino, je urod s položaja iznad Mitrovca, najbolje vinsko područje kutjevačkog vinogorja, a graševinu smo brali 7. siječnja 2016., odmah iza blagdana Tri kralja, jer toga dana bili su zadovoljeni svi uvjeti, tri dana uzastopno bila je temperatura -7 stupnjeva. Bobice grožđa su bile potpuno smrznute. Ledena berba je IMG 0402svakako vrhunac svakog vinogradara, jer grožđe koje se ostavlja za ledenu berbu mora biti potpuno zdravstveno ispravno i mora ga se sačuvati cijelu jesen i zimu, uglavnom do siječnja, jer kod nas tek onda dođu te niske temperature u dužem vremenskom periodu. No ledeno vino je svakako i kruna svakog vinara, jer dolaskom ledenih bobica u podrum, počinje dugotrajna prerada, jako duga, višemjesečna fermentacija, te dugo njegovanje vina u bačvama. Evo ono je tek sada, nakon 16 mjeseci spremno za konzumaciju, počeli smo ga buteljirati u butelje od 3,75 dcl, i našlo se na tržištu. Stoga mi je posebno drago što je dobilo najviše ocjene upravo na ovom domaćem natjecanju, gdje su se našla sva najbolja vina Požeško-slavonske županije i postalo vino šampion – kaže Ivica Perak, zadovoljan ovim velikim uspjehom svojih vina, a kaže da je na ocjenjivanje i donio samo svoja najbolja vina. Ledena vina su kaže posebna vina koja se mogu piti i kao aperitivi, ovo nagrađeno ima 13,5% alkohola i 57 grama ostatka šećera, pa se uglavnom pije na kraju ručka ili večere, ali ne u velikim količinama. Najviše ledenog vina proda se na području Zagreba u elitnijim restoranima, ali ljubitelji ledenog vina potegnu i do Vinarije Perak osobno po zalihe. Nakon što je dobilo šampionsku titulu, jednu količinu Ivica Perak će staviti i u arhivu. 

Ivica Perak u svome podrumuVina je ocjenjivala komisija u sastavu mr. sc. Josip Mesić – predsjednik, Vera Soldo Čamak – tajnik, Mihaela Kresovljak – tajnik i Jasna Del Vechio – tajnik. U tri ocjenjivačke komisije vina su ocjenjivali Ivica Perak, Drago Razumović, Mario Jakobović, Ivo Ajanović, Hrvoje Pavlović, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Zrinka Vinković Jergović, Franjo Markota, Danijel Klemenčić, Goran Josipović, Stanko Zrinščak, Pero Živković, Ivan Marinclin i Damir Hora, sve najpoznatiji vinari, enolozi i sommelieri. Šampionske titule, nagrade i zlatne, srebrne i brončane plakete bit će dodijeljene 20. svibnja u 19 sati na Festivalu slanine i vina Slanvin u Kaptolu, eno-gastro manifestaciji koju Udruga vinara organizira zajedno s tjednikom Kronika požeško-slavonska, na kojoj će se uz pečenje slaninske ruže posjetitelji moći okušati i kao sommelieri i ocjenjivači vina. Pečene slanine i vina bit će u dovoljnim količinama za sve posjetitelje, poručuju organizatori.

Tekst/foto: Vladimir Protić