Srijeda, 26 Travanj 2017 12:57

18. Doručak s hrvatskih farmi u Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NASTAVILO S PROJEKTOM PROMOVIRANJA DOMAĆE HRANE -

POŽEGA – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija nastavili su niz u provođenju svog projekta i kampanje koji je započeo ove godine pod nazivom „Doručak s hrvatskih farmi“ organizacijom prezentacije i doručka i u Požeško-slavonskoj županiji. Okupilo se dvadesetak domaćih proizvođača hrane a predstavljeni su sustavi IMG 2561dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja. Sam projekt i oznake kvalitete predstavio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać. Znakom kvalitete s novim vizualnim identitetom proizvođači se uključuju u promotivnu kampanju, prehrambena industrija potvrđuje kvalitetu, podrijetlo i prepoznatljivost svojih proizvoda, a potrošači dobivaju vjerodostojnu informaciju o proizvodu. Pozvao je poljoprivrednike da prihvate oznake za svoje proizvode i na taj način si olakšaju plasman na tržište.

Vlasnike OPG-a i poljoprivredne proizvođače požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je podsjetio da se ovom kampanjom Slavonija vratila u Hrvatsku, vratila se kući, a Vlada RH i ministarstva su dala punu potporu proizvođačima hrane. – Sve počinje kod nas u Slavoniji od doručka, a onda se idemo prihvatiti posla, no ja se nadam da će uskoro biti organiziran i ručak s hrvatskih farmi ali i večera, te na taj način prvenstveno u našim domovima pitati što to jedemo. Od ove aktivnosti, ali i Ministarstva turizma se očekuje da kaže u Hrvatskoj se mora jesti hrvatsko. Za brojne turiste koji kod nas uživaju u blagodatima, hranom IMG 2565moraju snabdijevati naši proizvođači. Naša županija poljoprivredu i prehrambenu industriju ima za temelj razvitka, stoga vjerujem da vrijeme koje dolazi, donosi da ono što se proizvede u Hrvatskoj može i mora biti potrošeno u hrvatskoj prije svega drugoga, a ne da uvozimo i 70% prehrambenih proizvoda. Spremni smo za više, što pokazuju ovi naši proizvođači koji su izložili svoje proizvode – rekao je župan Tomašević koji poziva da se u 277 naselja Požeško-slavonske županije obnovi svinjogojstvo, stočarstvo, mljekarstvo, barem po jedna farma u svakom naselju. Povećanjem potrošnje domaće proizvodnje potičemo širenje te proizvodnje, što znači da sami sebi možemo najviše pomoći.

Doručku s hrvatskih farmi u Požegi nije nazočio ministar Tomislav Tolušić, nego njegov zamjenik Tugomir Majdak koji je pozvao sve proizvođače iz Zlatne doline da se uključe sa svojim kvalitetnim proizvodima, s proizvodima koji su proizvedeni na hrvatskim poljima, da sudjeluju u bitki za slavonski i hrvatski poljoprivredni proizvod. – Ovim projektom podižemo i svijest potrošača da nabavljaju kvalitetne i svježe domaće proizvode, kojima je trebao najkraći put od njive i staje do potrošača. Potvrđeno je da su naši poljoprivredni proizvodi top u EU, no mi tu kvalitetu moramo promovirati i promicati, neke proizvode i zaštititi. Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi, koji su donijele 22 zemlje EU, IMG 2569donijet ćemo i mi, te uredili poštene odnose između proizvođača i trgovačkih lanaca. da bi tih poljoprivrednih proizvoda bilo dosta, moramo svakako podići samodostatnost, koje rezultiraju naše mjere. Počela je ponovno potražnja za govedima kako bi obnovili stočarsku proizvodnju.

Poslužen je i tradicionalni domaći doručak sa poljoprivrednim proizvodima, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama kvalitete, te proizvodi specifični za Požeško-slavonsku županiju.

Tekst/foto: Vladimir Protić