Petak, 21 Travanj 2017 13:31

Vinogradari strahuju od mraza i niskih temperatura u subotu ujutro

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SNIJEG I JAKO HLADAN VJETAR MLADE LISTOVE I PUPOVE VEĆ SU UNIŠTILI U VINOGRADIMA POŽEŠTINE -

POŽEGA – Dva dana iznenadnog travanjskog snijega koji je padao uglavnom u noćnim satima u cijeloj Požeštini, no najviše u dijelovima i mjestima koji se naslanjaju na Papuk, posebno zahlađenje s vrlo hladnim vjetrom u četvrtak već su ostavili IMG 2322traga na voćkama i vinovoj lozi. U vinogradima kutjevačkog, kaptolačkog i veličkog vinogorja još uvijek se snijeg zadržao u vinogradima. 

- Jako je hladno za ovo doba godine i koliko vidim na mojoj lozi svi mladi pupovi i prvi listovi su se već podvili i objesili, neće od njih više biti ništa. Negdje su mladi izdanci dugi već do desetak centimetara, jer je loza potaknuta toplim danima prije krenula. Većina mojih vinograda još je pod nekoliko centimetara snijega, jutros još nije bilo mraza, ali je jako hladno, tako da se u subotnje jutro očekuje mraz. Bojim se da će to biti mraz od -5, do -7 stupnjeva od kojega nema nikakve obrane. To će biti prava katastrofa za nas vinogradare i voćare. Od berbe više neće biti ništa – dosta zabrinuto govori najpoznatiji vinar Ivo Enjingi iz Venja, koji na nešto više od 50 ha ima ekološki uzgoj vinove loze i već nekoliko godina proizvodi odlična ekološka vina koja su posebno cijenjena u zapadnoj Europi i svijetu.

Ima nekoliko mogućnosti vučenih strojeva za podizanje temperature u vinogradima, no kaže Enjingi ja bih trebao najmanje 20-tak takvih strojeva i traktora da ih vučem kroz vinograde cijelu noć. Postoje i IMG 5079mogućnosti paljenja vatri ubacivanje toplog i dogrijavanog zraka s grijačima i ventilatorima, no to sve pomaže kod slabijeg mraza i temperatura do -3 stupnja. 

Slično očekuje i poznati vinski enolog i vinogradar Ivica Perak iz Kutjeva, koji se nada da će možda petak biti topliji dan bez dodatnih oborina, koji bi mogao ugrijati zrak da ne padne u noći u duboke minuse. Bitno je i da noć ne bude vedra, nego oblačna, pa ima nade da ne bude jakog mraza i ne na svim lokacijama. Vrlo jaki mraz uništio bi sve nasade i to bi bila jako teška situacija za sve vinogradare i voćare, jer je u isti dan 22. travnja i prošle godine mraz u Požeštini mnogima uništio urod, a gotovo svima smanjio urode i do 40%.

Tekst/foto: Vladimir Protić