Srijeda, 19 Travanj 2017 10:27

Osobni bankrot ili stečaj potrošača zatražilo 10 Požežana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA – Osobni bankrot ili službeno po zakonu, stečaj potrošača na području Požege, po podatcima Financijske agencije zatražilo je 10 građana. Ukupno u Hrvatskoj osobni bankrot zatražilo je 893 građana, od kojih naravno najviše u Zagrebu 483. Od slavonskih gradova tu je Osijek s 73 zahtjeva za bankrot, Virovitica s 22, Slavonski Brod s 11 i Vukovar s 6 zahtjeva za stečaj potrošača.

Bankrot ili stečaj potrošača je postupak kojim se prezaduženim građanima omogućuje svođenje dugova na razumnu mjeru ali uz stručno vođenje i posredovanje. Vjerovnicima se osigurava bar djelomična naplata potraživanja. Postupak može pokrenuti potrošač ili svaki pojedinačno njegov vjerovnik, ali uz pristanak potrošača. Zahtjev se predaje u najbližu poslovnicu Fine, sa popisom imovine i novčanih obveza te dokaz o postojanju stečajnog razloga. Potrošač treba dostaviti i plan ispunjenja obveza, a za taj plan može zatražiti i stručnu pomoć u savjetovalištu Fine. Uz zahtjev treba uplatiti i 300 kuna za početne troškove postupka stečaja, a za koje također može tražiti i oslobađanje plaćanja i pozvati se na institut besplatne pravne pomoći.

Kako u Hrvatskoj trenutno ima gotovo 323 tisuće blokiranih, stručnjaci smatraju da je premalen broj onih koji su zatražili osobni bankrot, ne zbog toga što ljudi ne žele rješavati svoje financijske probleme, nego više zbog srama i stigme koja prati riječ bankrot, ali vjerojatno i zbog neznanja o tom cijelom postupku.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustracija (Kronika požeško-slavonska)