Banner 750x94 autoservis gavran

    cerada 7x1 autoservis gavrann

Breadcrumbs

Nedjelja, 16 Travanj 2017 09:36

Riblji štapići s manje ribe, sokovi s jeftinim sladilima, a jedino je Vegeta ista u svim državama Europe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POTROŠAČI ISTOČNO EUROPSKIH ZEMALJA I DALJE DOBIVAJU RAZLIČITU KVALITETU PROIZVODA U SVOJIM TRGOVINAMA  -

Ako se proizvod oglašava na jednak način, onda je riječ o zavaravanju potrošača 

U Europskom parlamentu je održana radionica o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda u zemljama istočne i zapadne Europe. Naša europarlamentarka Biljana Borzan pozvana je kako bi predstavila napredak Hrvatske po tom pitanju. Istraživanje slovačkog veterinarskog instituta pokazalo je kako Slovaci u usporedbi s Austrijancima jedu naizgled iste riblje štapiće, ali sa 6 posto manje ribe, da su čajevi u Austriji pakirani da bolje sačuvaju kvalitetu i s većim dijelom ljekovite biljke, slovački sokovi su rađeni s jeftinijim sladilima i imaju umjetan okus. Premda je označena težina proizvoda ista, u slovačkoj su oni u stvarnosti ipak lakši nego austrijski.

 - Jedina pozitivna stvar koju je pokazalo slovačko istraživanje jest da je Vegeta, kao jedini hrvatski proizvod koji se pojavljivao u sličnim istraživanjima, ista i u Slovačkoj i u Austriji. Ostali rezultati su veliki etički i moralni problem. Ranija istraživanja su pokazala i da proizvodi u JI Europi imaju puno više trans masti, aditiva i umjetnih šećera što je i zdravstveni problem - kazala je Biljana Borzan.

Za njeno istraživanje već su kupljeni uzorci koji su prevezeni u pet hrvatskih laboratorija na analizu.

Predstavnik Europskog udruženja brandova je tvrdio kako su razlike u recepturi posljedica ukusa lokalnih potrošača, te osnovnih namirnica dostupnih na nekom teritoriju. Propitivao je i metodologiju kojom su rađena neka istraživanja.

 - Moje istraživanje prvo u Europi uključuje deterdžente i higijenske potrepštine. Želite li reći hrvatski potrošači preferiraju slabije pranje kod deterdženta ili slabiji učinak paste za zube? Ni jedan hrvatski građanin vam sigurno neće reći da preferira sok s umjetnim bojilima i sladilima te da ne želi po istoj cijeni kupiti kvalitetniji i zdraviji sok kakav se prodaje na zapadnom tržištu. Uz to, metoda mog istraživanja je u potpunosti znanstvena, uzorak su odredili hrvatski potrošači, a stručne institucije nadziru i uzorkovanje i analizu! - rekla je Borzan i zaradila pljesak prisutnih.

Predstavnica Europske komisije je naglasila važnost oglašavanja proizvoda. Ako se proizvod oglašava na jednak način, onda je riječ o zavaravanju potrošača i potrebno je proširiti legislativu.

„Od iznimne je važnosti razgovarati o ovome problemu jer pritisak javnosti može imati ključan utjecaj na proizvođače i zakonodavce. Češki predstavnik je izvijestio kako je primjerice Pepsi počeo koristiti prirodna sladila pod pritiskom javnosti. Komisija treba razmisliti i o uspostavi web stranice na kojoj bi bili objavljivani rezultati istraživanja te dojmovi građana! Moramo se pobrinuti da EU radi za ljude, to bi trebao biti naš prvi interes - zaključila je hrvatska europarlamentarka Borzan.