Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Travanj 2017 13:10

Gradit će novi Centar za kompetenciju vrijedan 10,5 milijuna eura uz europska sredstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKI DRVNI KLASTER DAO PODRŠKU POŽEŠKOJ TVRTKI SPIN VALIS U NOVOM PROJEKTU -

POŽEGA – Hrvatski drvni klaster održao je sastanak Izvršnog odbora u požeškoj drvnoj industriji Spin Valis, na taj način dajući potporu ovom velikom drvnom prerađivači, posebno u novom projektu i ulaganju u gradnju novog Centra za kompetenciju vrijednog 10,5 milijuna eura. Projekt je pripreman dvije godine, nacionalne je važnosti a potvrđen je ovih dana i od Ministarstva gospodarstva.

IMG 0651- Dobili smo potvrdu da je naš projekt odabran kao jedini u drvnom sektoru po modelu 2, gdje se mi naslanjamo na akademsku znanost, na državu, a nositelj je Spin Valis. Izvođenje projekta je predviđeno kroz 5 godina, ukupne vrijednosti 10,5 milijuna eura, a 50% su bespovratna sredstva. Na to smo ponosni i želimo tu činjenicu prikazati i Hrvatskom drvnom klasteru. Naša orijentacija je ulaganje u core biznis, a to je proizvodnja namještaja. Želimo biti u trendu, globalno smo orijentirani i moramo ulagati u znanje, istraživanje, nove proizvode, kolekcije namještaja, a sve bazirano na slavonskom masivu, hrastu i bukvi – istakao je predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, navodeći da upravo Europa potiče proizvodne tvrtke da stvaraju svoje centre kompetencije kao dugoroćno ulaganje u svrhu poboljšanja proizvodnje. CEKOM je znanje, istraživanje, razvoj, informacije, novi proizvodi, dizajn, prototipovi, tržište, marketing, rebrending.

- Mi smo tu spremni sa svojim znanjem, sa vanjskim suradnicima, preko konzorcijskog ugovora i IMG 0665sa raznim stručnjacima. CEKOM će značiti i šire za nacionalnu razinu a Spin Valis će tu biti predvodnik, inovacijski u proizvodnju namještaja, a uključit ćemo i brojne druge tvrtke. To će biti regionalni, slavonski i širi interes drvnih proizvođača – dodaje predsjednik Jelčić zadovoljan kretanjem ovog novog velikog ulaganja, u koje idu nakon niza velikih ulaganja u novu, najveću hrvatsku tvornicu lijepljenih ploča, novih sušarskih kapaciteta, pogona kogeneracije kojom sve drvne otpatke koriste za proizvodnju električne i toplinske energije, novi pogon za proizvodnju drvenih briketa od drvnog otpada koji u cijelosti izvoze. CEKOM će biti nadgradnja, ali i segment bez kojega se ne može ići dalje u razvoj i širenje, usvajanje novih proizvoda i novih tržišta.

- Spin Valis je lider u proizvodnji masivnog drvnog namještaja, ali i veliki drvni prerađivač, radno intenzivne industrije u području gdje je svako radno mjesto važno. Ovdje imamo 500 zaposlenih IMG 0668i Hrvatski drvni klaste daje punu podršku u radu Spin Valisa. Centri za kompetenciju su važni što dokazuje da su na prošlom sastanku klastera bili premijer Plenković, ministrica gospodarstva Dalić i ministrica regionalnog razvoja Žalac, jer su CEKOM-i označeni kao važan alat za jačanje konkurentnosti gospodarstva. Od izabranih nacionalnih projekata, tri su iz drvne industrije a Spin Valisov projekt je jedan od izabranih. Ovo je prvi projekta koji se bazira na privatnoj inicijativi i Spin Valis je ovdje pokazao da ima kapacitete i znanja, kadrove, što je jedna od rijetkih industrija koja sve ima – istakao je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, koji dodaje da će u CEKOM-u biti angažirani razni stručnjaci, dizajneri, ne samo iz Požeško-slavonske županije nego i cijele Hrvatske, a CEKOM će biti rasadnik znanja i kadrova za cijelu drvnu industriju.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika