Nedjelja, 02 Travanj 2017 08:54

Zapažen nastup tvrtke Danijel iz Pleternice s velikim brojem poljoprivrednih strojeva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

20. PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE -

GUDOVAC – Proljetni međunarodni bjelovarski sajam po 20. puta održao se u Gudovcu, kraj Bjelovara. Ponovno je to bilo najveće stjecište poljoprivrednih strojeva, mehanizacije, prezentacije umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, izložba stoke i konja, sredstava za male i velike poljoprivrednike, hobiste, ali i domaćice. Naravno je da je jedan takav sajam i društveno važan jer se na sajmu pojave svi koji nešto znače u poljoprivredi i za koje poljoprivreda nešto znači. Važan je i onaj sajamski ugođaj, gdje se svi razgovori nastave uz janjetinu, odojka ili roštilj uz tamburaše pod velikim šatorima.
Zapažen nastup i ove godine na Bjelovarskom sajmu imala je tvrtka Danijel iz Pleternice koja prodaje traktore, traktorske prikolice, poljoprivrednu mehanizaciju i sadnice aronije. Veliki štand napunili su s nekoliko velikih traktora Ursus, poljskog proizvođača, za koje je tvrtka Danijel distributer. Svim zainteresiranim poljoprivrednicima, na sva postavljena pitanja odgovarali su inženjeri iz Poljske, o svim elementima i osobinama traktora, a najviše zainteresiranih imali su za traktor od 110 KS koji je po cjenovnom razredu bio najpovoljniji u odnosu na zapadnoeuropske proizvođače. Izložili su i plugove Bomet, ostale poljoprivredne strojeve tvrtke Jagoda iz Poljske, balirke za slamu i sijeno Ursus i ostale strojeve.
- Ove godine apsolutni hit je „Lovac mraza“ stroj koji vuče traktor kroz redove voćnjaka i vinograda koji upuhivanjem toplog zraka sprečava djelovanje jutarnjeg mraza na voćke i vinovu lozu. Stroj uzima zrak iz višeg, toplijeg dijela, dodatno ga zagrijava s plavim dizelom i upuhuje u dva reda voćaka ili vinograda. Na taj način može spriječiti pojavu mraza ili spriječiti negativno djelovanje jutarnjeg mraza na oko 6 ha voćnjaka ili vinograda. Kako smo prošle godine 22. travnja imali veliki mraz koji je negdje apsolutno uništio sav urod u voćnjacima i vinogradima, već smo prodali nekoliko ovakvih strojeva, a veliki interes vlada cijeli dan, jer je ovo jedinstveni uređaj „Lovac mraza“ na Bjelovarskom sajmu – istakao je Zvonko Čorak, iz pleterničke tvrtke Danijel. Svi posjetitelji su na štandu odmah mogli osjetili dašak Požeštine, jer su bili počašćeni kulenom i kulenovom sekom pleterničke Etno kuće Bello te najkvalitetnijim vinima Vinarije Enjingi iz Venja i Hrnjevca.