Ispiši ovu stranicu
Petak, 24 Ožujak 2017 14:28

Ratarenje i proizvodnja bučinog ulja bit će budućnost požeške tvrtke Grbić

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKA POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA TVRTKA GRBIĆ OBILJEŽILA 25 GODINA USPJEŠNOG RADA -

POŽEGA - Požeška poljoprivredno-prehrambena tvrtka Grbić d.o.o. obilježila je 25 godina rada i postojanja, svih ovih godina u poljoprivrednoj proizvodnji, ratarenju, ali zadnjih godina u preradi poljoprivrednih proizvoda i proizvodnji finalnih proizvoda. Danas je to i tvrtka koja značajno izvozi u 10 europskih zemalja, ali i SAD i Japan. Četvrt stoljeća uspješno ju je u radu vodio dipl. inženjer agronomije Ivan Grbić, osnivač tvrtke, od burne 91. godine, dosadašnji vlasnik, koji je u 70. godini života upravljanje tvrtkom i biznisom prepustio svojoj kćerki Nives Lovrić.

O samoj proizvodnji danas osnivač Ivan Grbić je istakao: - Današnji nivo proizvodnje prelazi gotovo 40 tisuća litara, isključivo pakovanog u mala pakovanja u našoj uljari, gdje smo se opremili jednom malom linijom za punjenje. U nizu je dalje jedna čepilica, pa onda stroj za etiketiranje. Taj dio nabavili smo uz pomoć europskih sredstava, 150 tisuća eura koje smo uspjeli dobit od Europe. Danas, nakon 10 godina rada te prve uljare išli smo na obnovu i rekonstrukciju pogona za proizvodnju ulja, tako da je došla nova preša i od dosadašnjih 18 kila u punjenju sad smo na 30 kila u punjenju. Povećali smo radni pritisak tih strojeva, pa imamo nešto bolje iskorištenje nego što je to bila situacija do sada. Nama proizvodnja ulja čini već značajan dio tvrtke Grbić d.o.o. i nadamo se da će iz dana u dan sve značajnije mjesto bit upravo u tom djelu. Naša intencija i djelomično smo u tom i uspjeli, da to visoko kvalitetno ulje plasiramo van granica Hrvatske, mi smo dosad naše ulje uspjeli izvesti, ne još zadovoljavajuće količine, ali negdje desetak država unutar Europe te u SAD i Japan.

Nakon službenog odlaska oca u mirovinu, posao je preuzela Nives Lovrić, koja je već 20 godina uz oca prolazila sve stepenice u tvrtki.- Naša proizvodnja buče je u prošloj godini bila na 308 hektara s kooperantima. Pomaknuli smo se prema istoku države zbog kvalitete zemljišta. Proizvodnju buče nije lako organizirat u lošim godinama, ali tla koja ima naš istok sve do Vukovara puno lakše podnose ekstreme, bilo sušne godine ili kišne godine. U istoj takvoj godini na području okolice Vinkovaca i Vukovara postižemo znatno bolje rezultate i do 50% u odnosu na polja Požeštine. Zadržali smo te kooperante, moram naglasiti da nikad nismo bili u blokadi i da smo gotovo u sto postotnom obimu te proizvodnje uspjeli isplatit otkupljene proizvode do Božića u tijeku iste proizvodne godine – ističe Nives Lovrić koja je samo ove godine boravila na nekoliko sajmova od Pariza do Dubaia, gdje je uspješno plasirala i otvarala nova tržišta za bučino ulje. Imamo sreću što smo pomalo iz zaostalih krajeva, kaže Nives, jer naša proizvodnja je u startu gotovo ekološka u odnosu na razvijene zemlje Europe. To je sada naša prednost i naše premium, djevičansko bučino ulje dobro traženo, posebno u Skandinavskim zemljama, a otvorilo nam se i tržište Rusije, SAD-a, Japana. Osim HACAP certifikata, bučino ulje Grbićevih ima i halal, za islamske zemlje, te košer certifikat.

Na svečanosti povodom obilježavanja jubileja HGK Županijska komora Požega dodijelila je tvrtki Grbić priznanje, a uručio ga je uz čestitke Luka Balenović, predsjednik požeške komore. Komora i tvrtka Grbić puno puta su zajedno predstavljali Požeško-slavonsku županiju i gospodarstvo ovog kraja, a HGK je kroz brojne edukacije, odlaske na sajmove i razne promocije pomogao tvrtki Grbić, posebno zadnjih desetak godina u plasmanu i osvajanju tržišta s bučinim uljem.

- Kroz taj tijek, tih 25 godina nismo slavili nikad, pa s obzirom da je meni 70 godina, da sam tvrtku prenio u potpunosti i vlasnički i upravljački na kćer, to je na neki način i oproštaj od aktivnog sudjelovanja u radu ove tvrtke. Normalno pomagat ću koliko god bude trebalo ili koliko se bude moglo. Znači jedna smjena generacija. Kćerka je u ovom poslu sa mnom nepunih 20 godina, a nije i jedina tu sa 20 godina. Nikad nismo našim radnicima iskazali priznanje za tako duži rad u sklopu ove naše tvrtke tako da ćemo to obilježit jednim malim znakom pažnje da ti ljudi koji su 5, 10, 15 i 20 godine u sklopu tvrtke Grbić, da vide da se i o njima vodi računa, jer ovo što se postiglo dobrim dijelom je zahvaljujući i njima – istakao je Ivan Grbić i uručio priznanja i nagrade za svoje djelatnike s kojima je stvarao tvrtku.

Svečanosti su nazočili brojni poduzetnici i gospodarstvenici, članovi HKUD Slavonija iz Jakšića izveli su kulturno umjetnički program, a djelatnici Gradskog muzeja Požega zajedno s kuharskom ekipom Restorana Zlatni Lug priredili su po receptima Muzeja u loncu, stara i autohtona jela požeškog kraja, u kojima se upotrebljavaju bučine sjemenke, (sarma od bučinih sjemenki), bučino ulje, bučina pogača, posebno u pekarskim proizvodima i slasticama, štruca od bučinih koštica, za koju su svi rekli da se po okusu uopće ne razlikuje od orahnjače.

Galerija slika