Petak, 17 Veljača 2017 11:17

Pružiti mladima znanje za rad

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POSLOVNA OČEKIVANJA 2017. PODUZETNIKA S PODRUČJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - GORAN ŠUTALO, direktor i vlasnik tvrtke Color emajl, Požega -

Obrazovni sustav trebao bi mladima omogućiti osposobljavanje za rad na tržištu bez potrebe dodatnog stjecanja teoretskih znanja i praktičnih vještina nakon zapošljavanja

Protekla 2016. godina, za Color Grupu je bila uspješna godina. Sve naše tvrtke imaju blagi porast prihoda i dobiti. Kada je o planovima riječ, prije svega želimo predstaviti naše nove proizvode na sajmu ISH u Frankfurtu i time očekujemo i povećanje izvoza u 2017. godini. Nadalje, očekujemo tehnološki napredak jer ulažemo u nove tehnologije koje su se ove godine pojavile na tržištu. Time, posljedično, ne očekujem da će se dogoditi znatnije povećanje broja radnika.

U ovoj godini će se većina novih investicija odnositi na razvoj novih linija proizvoda (vrtni kamini i roštilji, kuhinjski štednjaci i termoizolirani inox dimovodi s dvije stijenke). Prvi modeli iz svake od linija proizvoda bit će izloženi upravo na sajmu ISH u Frankfurtu.

U ovoj godini većina će se novih investicija odnositi na razvoj novih linija proizvoda

Također planiramo investirati u nove prodajne kanale (web trgovina, izložbeni saloni) koji će omogućiti približavanje krajnjim kupcima i povećanje bruto marže. Kada je riječ o odnosu države i poduzetnika, država bi ponajprije trebala osigurati kvalitetan obrazovni sustav koji će mladim ljudima omogućiti osposobljavanje za samostalan rad na tržištu bez potrebe dodatnog stjecanja potrebnih teoretskih znanja i praktičnih vještina nakon zapošljavanja. Nadalje, nužan je stabilan porezni sustav u kojemu će sve promjene biti najavljene dvije godine prije donošenja zakona, a zakoni doneseni najmanje godinu dana prije stupanja na snagu. Država treba osigurati jednako postupanje po poreznim propisima bez obzira na ispostavu koja ih provodi i davanje obvezujućih mišljenja u roku od 15 dana nakon primitka zahtjeva.

Ujednačiti primjenu zakona

Uz porezni, nužan je i stabilan pravni sustav koji će omogućiti donošenje pravomoćnih presuda u razumnom roku uz ujednačenu primjenu svih zakona koji su na snazi. Također, treba uskladiti evidencije u zemljišnim i katastarskim knjigama sa stvarnim stanjem na terenu.

Potrebno je pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola i uporabnih dozvola te uskladiti fiskalne i parafiskalne namete, kao i cijene komunalnih usluga i energije s tržištima na koja najviše izvozimo.

Kako bi naši proizvodi ostali (ili postali) konkurentni, nužno je onemogućiti nelojalnu konkurenciju na tržištu od strane neregistrirane djelatnosti i uvoza proizvoda najniže kvalitete i cijene, a naročito u vremenskim intervalima kada je najveća ponuda domaćih sezonskih proizvoda (poljoprivreda, sezonska prerađivačka industrija, itd).

I na kraju, na pitanje kakvu državu u gospodarskom smislu očekujem 2020. godine, kratko i jasno kažem: poticajnu i efikasnu – kaže Šutalo a objavljuje godišnja publikacija Poslovna očekivanja 2017., posebno izdanje Privrednog vjesnika iz kojega smo izabrali poduzetnike s područja Požeško-slavonske županije.

Tekst: Poslovna očekivanja 2017 Foto: arhivska fotografija