Četvrtak, 16 Veljača 2017 11:29

Završavamo investicijski ciklus od 15 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POSLOVNA OČEKIVANJA 2017. PODUZETNIKA S PODRUČJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - ZDRAVKO JELČIĆ, predsjednik Uprave Spin Valis, Požega -

Uložili smo značajna sredstva u razvoj i time opteretili svoje tekuće poslovanje, ali smo uvjereni da će te investicije dati svoje efekte u godinama koje dolaze

Ako gledamo po ostvarenim efektima i dobiti, 2016. godina bit će za nas nešto lošija nego prethodna jer smo ušli u značajne investicije. Naime, u protekle dvije godine investirali smo 15 milijuna eura. Po mome mišljenju, strateški cilj neke tvrtke nije uvijek samo povećanje dobiti, nego i njezin rast i razvoj. Uložili smo značajna sredstva u razvoj i time opteretili svoje tekuće poslovanje, ali smo isto tako uvjereni da će te investicije dati svoje efekte u godinama koje dolaze.

Kad je riječ o našoj komunikaciji s Vladom, pokušavamo joj reći kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj ostalo svega 206.000 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji. Isto tako ako pogledamo makroekonomske projekcije rasta planirane idućih nekoliko godina, vidimo da ćemo i 2020. imati značajno veći trend povećanja uvoza u odnosu na izvoz. Što onda pak znači da će u i strukturi BDP-a rasti negativna stavka udjela neto izvoza, a to nije dobro. Dakle, mi ne prihvaćamo i teško se mirimo s tim da je planiran sporiji rasi izvoza od uvoza.

Naš je potencijal u prerađivačkoj pa tako i u drvnoj industriji velik, imamo znanje i imamo izvozni proizvod, ali isto tako teško možemo sami. Uz ovaj tečaj kune i sve naše poslovno okružje teško se možemo nosili s konkurencijom i jednostavno tu tražimo potporu Vlade jer smatramo da je vrijedno da se zadrže radna mjesta, da se održi proizvodnja. Osobno držim da je vrlo opasno graditi našu gospodarsku stabilnost na uslugama. Naime, sad u strukturi BDP-a imamo dvadesetak posto udjela usluga, odnosno turizma. Što u jednu ruku i nije dobro.

Naime, puno je bolje da je taj udjel manji, a daje veći udjel industrije. Ne zaboravite daje udjel prerađivačke industrije u strukturi BDP-a oko 15 posto. To je vrlo opasno te se može dogoditi da se smirivanjem situacije na kriznim područjima turizam opet vrati tamo, i to bi se moglo veoma loše odraziti za nas. Vlada mora graditi dugoročnu strategiju na industriji, prije svega, prerađivačkoj. Sve zemlje Europske unije a i globalno, sve zemlje koje su svoje razvojne politike bazirale na prerađivačkoj industriji, stabilne su i imaju dobar trend rasla gospodarstva, kaže Jelčić a objavljuje godišnja publikacija Poslovna očekivanja 2017., posebno izdanje Privrednog vjesnika iz kojega smo izabrali poduzetnike s područja Požeško-slavonske županije.

Tekst: Poslovna očekivanja 2017 Foto: arhivska fotografija