Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 12:26

Okrugli stol: Sprječavanje širenja zlatne žutice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA OZBILJNO SHVAĆA OPASNOST ŠIRENJA BOLESTI VINOGRADA -

POŽEGA – Ozbiljno su shvatili opasnost koja prijeti jednoj od velikih grana poljoprivrede, vinogradarstvu u Požeško-slavonskoj županiji, koja ima oko 700 registriranih proizvođača grožđa na oko 1.400 ha pod vinogradima. Na upozorenja od stručnjaka, ali i alarmirani pojavom bolesti fitoplazme ili zlatne žutice u vinogradima Istre i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zlatna zuticaa po nekim izvorima bilježi se i na području Iloka, organiziran je okrugli stol u Velikoj županijskoj vijećnici s temom „Sprječavanje širenja zlatne žutice“. Nazočili su uz rukovodstvo županije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, savjetodavnih službi, poljoprivrednih inspekcija, predstavnici gradova i općina, predstavnici nekoliko udruga vinogradara i vinara s područja županije i predstavnici tvrtki koje se bave zaštitom vinograda.

Glavni izlagač je bio dr. sc. Željko Budiščak iz Zavoda za zaštitu bilja, koji je upoznao sudionike s ovom karantenskom bolesti „zlatnoj žutici vinove loze“ koja ozbiljno svojim brzim širenjem prijeti vinogradarskoj proizvodnji. – Na svu sreću u vašoj županiji još nismo našli prisutnost ove bolesti, koja je jako opasna jer zaraženi trsovi ne daju urod, nema grožđa. Bolest se brzo širu uz pomoć kukaca, vektor je američki cvrčak. Vinogradari to mogu prepoznati na trsovima gdje se lišće kovrča, uvija prema dolje, žuti i dolazi do nekroze listova, raspucavaju se velike količine šećera koje zlatna groznica u folijarnom IMG 85511dijelu biljke domaćina koristi. Rozga nikada ne dozrijeva, nego ostaje zelena, a grožđe nakon cvatnje odmah počinju venuti – kaže Budiščak navodeći da je sad teško utvrditi odakle je bolest došla, jer je već proširena u svim značajnijim vinogradarskim područjima Europe i nama je mogla doći kroz sadni materijal. Nekada smo uvažali iz Italije i Francuske, a sada kad smo dio Europe govorimo samo o premještanju sadnog materijala.

- Preventiva u Požeško-slavonskoj županiji bi bila da se ide sa suzbijanjem američkog cvrčka, koji je već prisutan u vinogradima, jednim do dva tretiranja insekticidima koji su učinkoviti. Ako se primijete promjene u vinogradu odmah javiti savjetodavnoj službi, sanitarnoj inspekciji ili Zavodu za zaštitu bilja. Mjere su već napisane i treba ih samo primijeniti. Zavod već obilazi sve vinograde, ne samo ovdje, nego po čitavoj Hrvatskoj, no svakako bi i lokalna uprava mogla puno napraviti i obići više, a svaki vinogradar je po zakonu dužan kontrolirati svoje vinograde i o svim uočenim promjenama javiti nadležnim. 

IMG 8555Najveća opasnost su zapušteni vinogradi kao idealno mjesto za razvoj američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu

Đurđica Kšenek iz Savjetodavne službe poseban problem ističe u zapuštenim vinogradima, jer svi aktivni posjednici vinograda će raditi ove godine zaštitu. Savjetovat će se i dodatne preventivne zaštite. Za sada je problem u ekološkom vinogradarstvu jer još nema adekvatnog pripravka, koji se očekuje do kretanja vegetacije. Problem su zapušteni vinogradi u kojima će se američki cvrčak razmnožavati i odatle širiti dalje. Slijedi dogovor kako djelovati u takvim vinogradima.

IMG 8554Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pozdravio je ovakvu reakciju svih nadležnih službi zajedno s vinogradarima. – Poljoprivredna proizvodnja, jer mi smo vinogradarski kraj i ova bolest koja se pojavila stvorila je jednu brigu kog vinogradara ali i lokalne i regionalne samouprave. Zlatna žutica kod nas još nije evidentirana, ali moramo učiniti sve predostrožnosti. Svaka stopa mora biti obrađena, a i napušteni vinogradi moraju se obraditi ili biti iskrčeni. Moramo zaštititi one koji dobro rade.

Tekst/foto: Vladimir Protić