Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016 15:50

Radna skupina za gospodarstvo i regionalni razvoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA -

Radna skupina za gospodarstvo i regionalni razvoj Hrvatske zajednice županija održala je sjednicu s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, s državnim tajnicima Natašom Mikuš Žigman i Marijom Antonićem.

20161213 100455Prva točka dnevnog reda bila je rasprava o poreznoj reformi, odnosno članovi radne skupine željeli su dobiti informacije od predstavnika Ministarstva kako će se ista odraziti na poduzetnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike, a sukladno s time i na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Istaknuto je da je ova porezna reforma pozitivna gleda li se iz perspektive mikro i malih poduzetnika koji će od 1. siječnja plaćati manji porez na dobit. 

Kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje, Ministarstvo je pripremilo natječaje koje je prisutnima na jučerašnjem sastanku predstavila državna tajnica Žigman. Javni poziv koji je trenutno otvoren i na koji jedinice lokalne samouprave mogu aplicirati jest onaj usmjeren razvoju poslovne infrastrukture unutar postojećih poslovnih zona. Što se tiče 2017. godine, javni pozivi koji će biti raspisani u prvoj polovici godine su natječaji za potporne institucije, odnosno savjetodavne usluge u iznosu od 23 milijuna kuna, zatim za internacionalizaciju poslovanja u 20161213 100511iznosu od 38 milijuna kuna te za certifikaciju poduzetnika u iznosu od 38 milijuna kuna. U drugoj polovici sljedeće godine moći će se aplicirati za drugu fazu turističke infrastrukture, uvođenje informacijske i komunikacijske tehnologije te za poticaje za novoosnovana poduzeća.

Državne tajnike izvijestili o problemima s kojima se susreću, a koji se, među ostalim, tiču izvještavanja županija o kreditiranju poduzetnika, jasnijeg definiranja uloge poduzetničkih inkubatora, padanja procedura zbog nekoliko lipa duga, prijedloga da županije zaprimaju primjedbe potrošača, itd. 

Predstavnik Požeško-slavonske županije, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović se zalagao da se indeks razvijenosti primjenjuje u svim ministarstvima jer treba postići sinergijski učinak u pozitivnom smislu na manje razvijenim područjima kao što je naša županija,te smanjenje para fiskalnih i administrativnih nameta gospodarstvu što je i obećano postupno početkom 2017. god.

Predstavnici Ministarstva zahvalili su članovima radne skupine, dodali kako očekuju suradnju te ih pozvali da im upute sve primjedbe kako bi problemi bili riješeni u što kraćem roku.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska