Četvrtak, 24 Studeni 2016 15:35

Kutjevo d.d. podupire Ministarstvo poljoprivrede na nastojanjima zaštite zdravlja potrošača

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KUTJEVO D.D. BRINE O SVOJIM POTROŠAČIMA I DRUŠTVU U CJELINI -

Kutjevo d.d. kao društveno odgovorno poduzeće koje brine o svojim potrošačima i društvu u cjelini ovim putem želi skrenuti pozornost na nastalu situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu. Kutjevo d.d. kao značajan gospodarski subjekt u RH za proizvodnju i promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izražava punu potporu Ministarstvu poljoprivrede u nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu.

Osim problema s mesom, uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također se ugrožava zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole.

Uprava Kutjeva pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu i jednako kao i domaća javnost zgroženi smo nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem. Ovim putem izražavamo punu potporu Vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu.

Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve Vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj. Trenutna situacija sa uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole. Procjena je da će u 2016 godini uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje. Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište – stoji u pismu potpore koje je uputila Uprava Kutjeva d.d.