Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 12:30

Radionica o primjeni bučinog ulja kao hrane, zdravih grickalica i u izradi eko sapuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET HRVATSKE UDRUGE UČENIČKOG ZADRUGARSTVA POŽEŠKO-SLAVONSKE I BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE -

BRESTOVAC - Osnovna škola Dragutina Lermana i Učenička zadruga Cucurbita iz Brestovca bili su domaćini međužupanijskog skupa za suradnju Podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Požeško-slavonske i Brodsko posavske županije. Tema međužupanijskog susreta bila je buča i bučino ulje, a kroz radionice posebno su se obradile teme, bučino ulje proizvodnja i hranjive IMG 1799vrijednosti bučinog ulja s kojima je sudionike upoznala Nives Lovrić, izvršna direktorica tvrtke Grbić koja proizvodi bučino ulje u vlastitoj uljari, zatim bučine sjemenke kao zdrave grickalice s kojom su sudionike upoznali brestovački učenici koji su prikazali prženje bučinih sjemenki te izrade raznih slastica i kolača od bučinih sjemenki, posebno baklave od bučinih sjemenki koju su učenice članice zadruge i pripremale u okviru radionice. Posebna tema bili je izrada eko sapuna uz korištenje bučinog ulja.

- Željeli smo malo potaći suradnju među županijama, da učenici vide i prepoznaju što se radi u drugim učeničkim zadrugama i pojačati suradnju među voditeljima zadruga. Mi u Požeško-slavonskoj županiji već okupljamo deset zadruga, što je svakako ponos jer smo ih prije nekoliko godina imali malo, na prvoj Županijskoj smotri učeničkih zadruga 2015. godine samo šest. Slijedeće godine spremamo 3. smotru i nadam se učestvovanju još više učeničkih zadruga - istakla je Maja Davidović, voditeljica brestovačke zadruge i domaćin skupa. Posebno je bila interesantna radionica izrade eko sapuna od bučinog ulja jer do sada se to nije izrađivalo u učeničkim zadrugama od buče, nego uglavnom od maslinovog ulja, a ovo su sada bila nova IMG 1792iskustva i mogućnosti korištenjem bučinog ulja, od buča koje su učenici Učeničke zadruge Cucurbita sami proizveli i preradili u uljari Grbić. Kod sapuna koriste i vlastito uzgojenu lavandu, te ostale potrebne ljekovite i začinske biljke iz vlastitog uzgoja. Inače Učenička zadruga Cucurbita prošle godine je dobitnik nagrade za najbolje uređeni školski vrt u Hrvatskoj.

- Budući da je i naš naziv zadruge Cucurbita (bundeva, tikva, buča) mi više pažnje polažemo uzgoju buče i glavna aktivnost nam je u suradnji s OPG Grbić, koje je organizator proizvodnje buče i proizvođač bučinog ulja – dodaje Maja Davidović, koja je i voditeljica Podružnice Udruge učeničkog zadrugarstva za Požeško-slavonsku županiju.

Tekst/foto: Vladimir Protić