Nedjelja, 13 Studeni 2016 12:07

Udruga vinara Vinokap iz Kaptola organizirala krštenje mošta uz blagdan Martinja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KAPTOL – Udruga vinogradara, vinara i voćara Vinokap iz Kaptola jedna je od najbrojnijih vinskih udruga na ovim prostorima s gotovo 300 članova, a ništa manje nije ih bilo niti na proslavi Martinja u dvorani DVD Kaptol. Krštenje mošta na blagdan sv. Martina je obveza koja se mora organizirati, te na kraju vinogradarske godine, ma kakva ona bila, izraziti zahvalu sv. Martinu, te obaviti IMG 1714ceremonijal krštenja mošta i dolazak mladog vina. Uz glazbenu grupu Aurea banda sve je to išlo lakše uz ples i pjesmu, a atmosfera se polagano zagrijavala do centralnog dijela vinske zabave. Dobru zabavu svima uz večeru i kaptolačka vina poželio je predsjednik udruge Ferdinand Novak.

Točno u 22 sata u zamračenu dvoranu ušao je s pjesmom uz zvuke zvona, jedini u Hrvata, vinski kardinal Vladimir Bauer. Za ovu priliku pratili su ga ministranti Željko Pejković i Boris Ćiro Gašparac Požeški koji je odmah na početku istakao „Nisam Trump, ali mogu sve pozdraviti s I love thiscontry“. Za ovu prigodu krštenja mošta izabrani su i biser kumovi, ovoga puta to su bili Josip Pranjić i Jozo Šošić. Uz zakletvu da će dobro paziti i čuvati na novorođenca, koju su zapečatili ispijajući veliki pehar mladog vina oni su se prihvatili i obveze obilaska svih vinskih podruma ove zime i proljeća. Pri tome moraju kontrolirati kvalitetu vina koja se njeguju i odgajaju u podrumima i paziti da se ne rade nečasne radnje u suradnji s rođakom Zdencem i kumom mu Vodovodom. Da bi to mogli uredno odrađivati, prošlogodišnji vinski kum Čakalić, uručio im je ključ od podruma i vinski tefter za bilješke o ponašanju podrumara i vina. Naravno da je ministrantski boravak iskorišten da Ćiro za sve otpjeva i po koju pjesmu na sveopće zadovoljstvo i odobravanje burnim pljeskom.

Uz ples udruga je pripremila i nekoliko zabavnih igara, koje su uglavnom završavale s nekim oblikom ispijanja vina, pa i samim natjecanjem ispijanja vina, brže, bolje, spretnije, ali i u paru.

Tekst/foto: Vladimir Protić