Srijeda, 09 Studeni 2016 09:33

Modernim tehnologijama nude štednu LED javnu rasvjetu i nova zapošljavanja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEŠKA TVRTKA „UNIUS“ VELIKIM PROJEKTOM I INVESTICIJAMA OTVARA NOVE POSLOVE I TRŽIŠTA -

POŽEGA – Uskoro će slaviti 25 godina od osnivanja i uspješnog rada, a u jubilarnu godinu požeška tvrtka „Unius“ d.o.o. ulazi s novim i velikim projektom, te investicijom od 1,4 milijuna kuna. Osnovani su sada već davne 1992. godine, u sklopu obiteljske kuće, no već nakon petnaest godina uspješnog rada u Industrijskoj zoni useljavaju u novu poslovni prostor, šire poslovanje, osvajaju nova tržišta. Imali su ambiciozne planove u usvajanju novih djelatnosti, počinjali s proizvodnjom, no tada jedna europska kriza u gospodarstvu sve to malo usporava i odlaže za bolje dane.

Tomo Budimir direktorPrve naznake oporavka gospodarstva, a i dolazak novih tehnologija u elektro struci, posebice potreba da se „rasipanje energije“ stavi pod kontrolu, otvorilo je nove horizonte u poslovanju Uniusa. Oni to odmah prihvaćaju i u 2016. započinju realizaciju nekoliko godina stvarani projekt, koji čak i prijavljuju na fondove zbog sufinanciranja. Radi se o pružanju ESCO usluge kojom se direktno doprinosi jednoj od sedam glavnih inicijativa strategije „Europa 2020-resursno učinkovita Europa“ kojom se promiče energetska učinkovitost. – Do sada smo radili sve poslove na elektro instalacijama, montažu i održavanje industrijskih postrojenja, izrađivali elektro razvodne ormare, servisirali elektro motore i crpke, projektirali i programirali PLC, a za sve smo dobili i potvrdu o kontroli kvalitete ISO 9001- 2008. Od 12 djelatnika u tvrtki je pet je elektro inženjera Imali smo dobro pozicioniranje kod kupaca, a godinama radimo za poznate tvrtke ovdje u Slavoniji, od požeškog Plamena ali i u Uljanik Strojogradnja u Puli .– priča direktor Tomo Budimir, nemirni duh uvijek u potrazi za novim znanjima, novim tehnologijama, novim tržištima. Njega nikada nije zanimala prosječnost, nego uvijek nešto više, pa je tako pronašao novi put, a to su nove tehnologije rasvjete, od javnih rasvjeta u općinama i gradovima, prometnicama i raskrižjima, industrijskim postrojenjima i halama. – Potreba da se štedi energija, ulaganje u nove tehnologije u rasvjeti, a manje energije i bolja osvijetljenost nudi upravo LED rasvjeta. Tisuće i tisuće starih rasvjetnih tijela, stara i neuvjetna elektro mreža traži zamjenu i modernizaciju, a mi to nismo mogli raditi jer nismo bili opremljeni niti osposobljeni. Upravo ovim novim projektom, u koji smo do sada uložili milijun kuna, to već možemo raditi, a posla na ovom dijelu ima – dodaje Budimir.

IMG 0970- Napisali smo projekt „Proširenje kapaciteta poslovne jedinice Unius – ulaganje u proizvodnu tehnologiju za izgradnju i rekonstrukciju ekološke i energetski učinkovite rasvjete“ odvojili nešto vlastitih financijskih sredstava, na osnovu projekta zatražili i kredit kod Erste banke uz povoljne kamate. Nabavili smo novu tehnologiju koja omogućuje provedbu i izvedbu radova, jer smo smatrali da smo trenutno na tom tržištu konkurentni, jer trenutno je LED ekološka rasvjeta aktualna. Postoje i neke norme po kojima će uskoro sve javne ustanove i lokalna samouprava morati zamijeniti staru rasvjetu novom LED rasvjetom. Osim vanjske i javne rasvjete otvara nam se i mogućnost izmjene unutarnje rasvjete u industrijskim halama i proizvodnim pogonima, javnim prostorima i poslovnim prostorima, za čiju zamjenu se može i tražiti subvencija kod europskih fondova, što smo ocijenili kao puno novog posla za nas. Trebalo se samo prilagoditi, a nabavili smo i novu opremu, kamion s hidrauličnom košarom, harmonika hidraulična radna platforma za rad na visini, dva transporta vozila za dostavu opreme na teren gdje se radi, viljuškar za istovar i utovar povećanih količina opreme. Sada smo investirali oko milijun kuna, a pošto smo prijavili projekt za sufinanciranje na natječaj „Ulaganje u proizvodnu tehnologiju malog i srednjeg poduzetništva“ i očekujemo pozitivan ishod za subvencioniranje do 45% sredstava koja ćemo uložiti u nastavak projekta i nabavku nove opreme – istakla je voditeljica financija Anita Dokša. 

IMG 0965Kroz projekt su četiri djelatnika prošli potrebne edukacije , zaposlen je jedan novi djelatnik. Obuku su prošli u Nastavnom centru HEP-NOC . Trenutno se u Uniusu na stručnom osposobljavanju nalazi još pet djelatnika kojima će se ponuditi ugovor o radu nakon dvogodišnjeg osposobljavanja., a nakon određenog radnog iskustva bit će im omogućeno polaganje majstorskog ispita u struci.

- Sada nam se otvaraju novi kupci, prvenstveno u općinama i gradovima koji će ići na zamjenu postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom, te kasnije i održavanje te rasvjete. S našim djelatnicima sada smo osposobljeni da radimo projekte zamjene rasvjete te izvođenje svih radova, kojima će jedinice lokalne samouprave uštedjeti od 50 % troškova za električnu energiju – ističe Tomo Budimir, koji očekuje buđenjem i oporavkom gospodarstva bolje dane i za Unius, koji će svakako ojačati novim poslovima, a posebno što je cijela investicija upravo u trendu štednje energije i ekološke rasvjete.

Tekst/foto: Vladimir Protić