Petak, 23 Rujan 2016 13:00

Glavni fokus na istraživanju i razvoju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. INTERNACIONALNA KONFERENCIJA VALLIS AUREA NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU -

POŽEGA - Punih deset godina, 5. puta po redu na Veleučilištu u Požegi održava se Internacionalna konferencija „Vallis aurea“ u suradnji s DAAAM Internacional iz Beča. Do sada je konferencija rezultirala s IMG 8221nekoliko stotina znanstvenih radova, tri knjige, a priprema se i četvrta knjiga radova, pokrenut je i časopis, a mnoštvo radova je našlo primjenu u realnom sektoru i znanstvenim krugovima. Konferencija traje dva dana.

- Današnja konferencija glavni fokus ima na istraživanju i razvoju, a ovaj puta dodijelit ćemo i nagrade za autore koji su u dosadašnjim godinama imali najkvalitetnije radove na konferencijama. Ova konferencija je značajna jer mi kroz nju pokušavamo povezati teoriju i praksu, da znanstvena istraživanja prenesemo javnosti, gospodarstvenicima te na taj način povećati sveukupni regionalni razvoj. No ovom konferencijom Veleučilište u Požegi sebi stvara i imidž međunarodne institucije. Plod je i međunarodni časopis „Vallis aurea“ koji izlazi dva puta godišnje - istakao je dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj požeškog Veleučilišta.

IMG 8224- Ovoga puta imamo 71 rad stručnog i znanstvenog karaktera iz tri područja, društvenih, biotehničkih i medicinskih znanosti. Ukupno 150 autora iz 20 renomiranih institucija, fakulteta u Osijeku, Zagrebu, Splitu, brojnih Veleučilišta od Vukovara, Križevaca do Šibenika, radova iz BiH i Srbije. Nećemo stati na ovoj konferenciji i svake dvije godine nastojimo organizirati novu konferenciju, jer nam je ona važna za stjecanje međunarodnih iskustava i razmjene iskustava s priznatim institucijama – rekao je dekan dr. sc. Dinko Zima, domaćin konferencije, koji ocjenjuje da je određeni broj znanstvenih i stručnih radova našao praktične primjene, posebno u biotehničkim istraživanjima i medicini.

Jedan od inicijatora, pokretač i svih deset godina sudionik svih pet konferencija je prof. dr. sc. Branko Katalinić iz Beča. - Ovih prvih deset godina nama je brzo prošlo, a priča koju smo počeli ima lijep razvitak. Željeli smo u Požegu donijeti one svjetske trendove koji sada mijenjaju svijet. Ono što je na sadašnjem IMG 8210horizontu i ono što mijenja svijet. Rezultat IT tehnologije vidimo u cijelom svijetu, ona mijenja društvo, no burna razdoblja, izbjeglice, pohlepa prelazi iz jedne organizacije u drugu. Konferencija prije deset godina izgledala je drugačije, jedan start, a razvoj koji je doživjela Zlatna dolina je zadivljujući i obećavajući. Puno je to što se mladi ljudi mogu ovdje školovati i obrazovati u Zlatnoj dolini, ostati raditi i provesti ovdje život – zaključio je prof. Katalinić.

Tekst/foto: Vladimir Protić