Srijeda, 21 Rujan 2016 09:19

Mjeru mogu koristiti i naši proizvođači mlijeka koji su već smanjivali proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EU ODOBRAVA POTPORE ZA SMANJENJE PROIZVODNJE KRAVLJEG MLIJEKA -

KUTJEVO - Ono što su možda najmanje očekivali proizvođači mlijeka do tog ostvarenja je došlo, a to je da će dobivati potporu za smanjenje isporuke kravljeg mlijeka. Možda to nekome nestvarno zvuči ali zaključak EU komisije je takav koji je uređen Uredbom koja stupa na snagu. O tome su na zajedničkom sastanku IMG 4215mljekari Požeštine razgovarali a pobliže ih je o svemu upoznao mr. sc. Miroslav Kovač i pojasnio u kojem će smjeru ta politika EU ići i što je sve potrebno poduzeti da bi se ostvarile moguće potpore.

- To je izvanredna mjera zajedničke organizacije tržišta koju je Europska komisija donijela u skladu sa svojim ovlastima, za cijelo područje Europske unije, a kao odgovor na tržišni poremećaj u sektoru mlijeka. Potpora Unije osigurana je za prihvatljive podnositelje zahtjeva koji smanje svoju isporuku kravljeg mlijeka prvom otkupljivaču za razdoblje od tri mjeseca u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine pod uvjetima utvrđenima Uredbom - pojašnjava Kovač i dodaje da je Sektor mlijeka izložen tržišnom poremećaju zbog neravnoteže između ponude i potražnje na svjetskoj razini, u kojoj važnu ulogu ima produženje ruske zabrane uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz Unije do kraja 2017.

Kako bi se u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda uspostavila nova ravnoteža u teškoj situaciji koja prevladava na tržištu te zbog toga što se, na temelju dostupne analize tržišta, ne očekuje bitno smanjenje količina proizvodnje do kraja 2017., Europska komisija je učinila dostupnom potporu proizvođačima mlijeka u Uniji koji se dobrovoljno uključe u mjeru smanjenja proizvodnje mlijeka.

IMG 4218- RH kao država članica provodi Zajedničku poljoprivrednu politiku i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda za cijelo tržite Europske unije. U tom smislu potrebno je promatrati i donesenu mjeru pri čemu treba imati u vidu da je mogu iskoristiti i svi oni proizvođači koji su zbog teške situacije već smanjili proizvodnju u ovoj godini, ako udovoljavaju ostale uvjete uredbe i na određeni način će nadoknaditi izgubljenu dobit zbog smanjenja - dodaje Kovač naglašavajući kako su prihvatljivi proizvođači mlijeka za ovu mjeru EU svi oni koji su kravlje mlijeko isporučili prvim otkupljivačima u srpnju 2016. godine.

Određene su minimalne i maksimalne količine smanjenja isporuke kravljeg mlijeka za koje se mogu podnijeti zahtjevi za potporu.

- 1500 kg (1457 litara) ako je količina smanjenja isporuke kravljeg mlijeka izražena u litrama, množi se s koeficijentom 1,03 kako bi se izrazila u kg. 50% ukupne količine kravljeg mlijeka isporučenog prvim otkupljivačima u referentnom razdoblju. Proizvođač smije smanjiti isporuku za više od 50%, tada za dio količina koji je veći od 50% neće ostvariti pravo na potporu - ističe Kovač koji je proizvođačima pojašnjavao kako se mogu ostvariti potpore.

IMG 4220- Nakon što APPRRR zaprimi i obradi sve zahtjeve, Europskoj komisiji prosljeđuje podatke o ukupno zatraženim količinama svih podnositelja zahtjeva u RH. Europska komisija nakon što zaprimi zahtjeve svih država članica utvrđuje da li su raspoloživa sredstva dostatna za sve tražene količine. U slučaju da jesu povratno obavještava države članice, odnosno APPRRR koja o istome obavještava proizvođače. U slučaju da sredstva nisu dostatna tada Europska komisija utvrđuje koeficijent dodjele koji se primjenjuje na količinu obuhvaćenu svakim od zahtjeva za potporu, o čemu APPRRR izvještava proizvođače. Primjerice, proizvođač koji je zatražio potporu za 10.000 kg, nakon primjene koeficijenta dodjele od 0,8 dobit će odobrenje za smanjenje od 8.000 kg za koje će moći ostvariti potporu od 104,77 kuna/100 kg ili 14 EUR/100kg - zaključio je Miroslav Kovač.

Rokovi za podnošenje zahtjeva su do:
21. rujna 2016., 12:00 sati za prvo razdoblje smanjenja (listopad, studeni i prosinac 2016.)
12. listopada 2016., 12:00 sati za drugo razdoblje smanjenja (studeni/prosinac 2016. i siječanj 2017.)
9. studenoga 2016., 12:00 sati za treće razdoblje smanjenja (prosinac 2016. i siječanj/veljača 2017.)
7. prosinca 2016., 12:00 sati za četvrto razdoblje smanjenja (siječanj, veljača i ožujak 2017.)

Tekst/foto: A. Protić