Utorak, 12 Srpanj 2016 13:12

Novi majstori su nukleus razvoja obrtništva i gospodarstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKA DODIJELILA 25 NOVIH MAJSTORSKIH DIPLOMA -

POŽEGA - Do sada je na području Obrtničke komore Požeško-slavonske majstorske ispite položilo 444 kandidata za majstora a sada im se pridružilo još 25 novih majstora koji su završili obuku i položili majstorski ispit u 10 zanimanja za majstorska zvanja: elektroinstalater (1), klesar (1), natkonobar (4), kuhar (9), soboslikar-ličilac (1), frizer (4), autoelektričar (1), stolar (1), zidar (1), automehaničar (2).

Diplome su im uručili i čestitali predsjednik OK Antun Bilobrk, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- To je najviši stupanj obrazovanja u strukovnom obrazovanju i sve više je cijenjen u Hrvatskoj i Europi. To je ujedno put za otvaranje obrtničkih radnji i pokretanje vlastitog posla, licenca za organizaciju praktične nastave za srednje strukovne škole i ostvarivanje prekvalifikacije osoba u suradnji sa zavodom za zapošljavanje. Uz sve negativne trendove smanjenja broja obrta i iseljavanje mladih, na našem Zavodu za zapošljavanje nema niti jedna osoba nezaposlena s majstorskim ispitom – istakao je Bilobrk, zaželjevši svima novim majstorima da što prije otvore svoj obrt i iskoriste poticajne mjere koje se trenutno pružaju novim obrtnicima.

Čestitajući budućim obrtnicima koji su nastavili s usavršavanjem svoj znanja i sposobnosti požeški gradonačelnik Neferović je istakao – Danas tržište rada traži da svi sami dadete svoj doprinos kroz samozapošljavanje ili oblik usavršavanja i cjeloživotnog učenja. To sam vidio i u Europi, u Engleskoj da se posebno potiče tko želi da se usavršava za zanimanja obrta i postane obrtnik.

Požeško-slavonski župan Tomašević već duže vrijeme nije zadovoljan srednjoškolskim obrazovanjem, a posebno u strukovnim školama, koje danas ne odgovaraju potrebama tržišta rada, nego i dalje po nekoj inerciji obrazuju kadrove koje trenutno ili već duži niz godina tržište rada ne traži. – Nekada biti majstor je bilo vrlo cijenjeno, jer s titulom majstora se znalo da je on taj koji ima znanje, sposobnost i iskustvo u svojoj struci. Zvati se majstorom značilo je veliko priznanje, za majstora i cijelu obitelj. Ovo majstorsko znanje je i obveza, jer ćete sada moći u svojim obrtima koje ćete uskoro otvoriti i obučavati mlade srednjoškolce. Danas se traže zbog potrebe gospodarstva desetke tapetara, mi smo tražili dali se može u srednjoj školi pokrenuti ta vrsta obrazovanja, a iz nadležnih ministarstava odgovaraju da pokretanje te inicijative traje tri godine. Mi moramo taj proces ubrzati i promptno odgovarati na potrebe gospodarstva. Moramo promijeniti današnje zakone koje ne dozvoljavaju da učenici na praksi rade nakon 20 sati, kako će naučiti ugostiteljstvo, pekarstvo ili neka zanimanja u kojima se radi navečer, noću. Ne smije raditi iza šanka nakon 20 sati, ali može s druge strane šanka naručiti piće do 23 sata. Postupci u strukovnom obrazovanju moraju se ubrzati i olakšati.

Majstorske diplome su primili: ELEKTROINSTALATER, Branislav Marković, Požega, KLESAR, Mićo Radmanović, Vukovar, NATKONOBARI, Luka Prpić, Vetovo, Tomislav Prpić, Požega, Krešimir Šajfar, Nova Gradiška, Tihomir Orlić, Pleternica, KUHARI, Domagoj Kahanek, Požega, Bruno Svoboda, Požega, Željko Launek, Požega, Mario Spajić, Pakrac, Ljiljana Srdarević, Pleternica, Ivan Kovačević, Požega, Snježana Hudećek, Badljevina, Zrinka Mandić, Badljevina, SOBOSLIKAR, Stipo Jelušić, Velika, FRIZERI, Ana Maria Šakota, Požega, Valentina Mokri, Kaptol, Tihana Smiljanić, Staro Petrovo selo, Sanela Andrijanić, Požega, Krešimir Tidlačko, Pleternica, AUTOELEKTRIČAR, Štefan Cerovac, Pleternica, STOLAR, Branko Mudrinović, Požega, ZIDAR, Vesko Baltić, Požega, AUTOMEHANIČARI, Domagoj Perić, Đakovo i Krešo Jelačić, Selci Đakovački.

Tekst/foto: Vladimir Protić