Utorak, 05 Srpanj 2016 15:05

Završava žetva uljane repice na poljima Požeštine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRINOSI OD 3,5 DO 4,2 TONE UZ OVU OTKUPNU CIJENU SVRSTAVAJU JE U DOBRU ŽETVU -

Uljana repica zbog svojih više elemanata doprinosa poljoprivredi svrstava je u bolje kulture

POŽEGA – Danas završava žetva ovogodišnjeg uroda uljane repice na poljima Požeštine, po svim elementima jedna od dobrih žetvi koja je donosila prinos od 3,5 do 4,2 tone po hektaru. Uz ovogodišnju otkupnu cijenu od IMG 35512,40 do 2,60 kn po kg poljoprivredni proizvođači mogu biti zadovoljni jer prihod pokriva ulaganja i ostavlja maleni dio za dalju akumulaciju. No osim ovih elemenata uljana repica kao kultura poljoprivrednicima donosi niz drugih doprinosa, kaže Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo i sam jedan od većih poljoprivrednih proizvođača koji je zadovoljan ovogodišnjom žetvom uljane repice.

- Uljana repica je sve poželjnija kultura za poljoprivredne proizvođače i jedna od perspektivnih kultura jer ona daje svoj doprinos kroz više segmenata u odnosu na pšenicu koja je sve manje dohodovna, a i potrebe su sve manje. Težnje su za sve manje konzumacije kruha i proizvoda od pšenice, preveliki uvoz je pekarskih proizvoda i tjestenina, pa ćemo pšenice trebati sve manje i manje. Prvo svojim samim dohotkom od prinosa uljane repice, drugo, uljana repica kao kultura popravlja i čisti poljoprivredno zemljište, uljana repica osim što se koristi za proizvodnju ulja za ljudsku prehranu, koristi se i za proizvodnju bio dizela, što je i naša obveza u proizvodnji od 20% po odredbama EU. Vidi se da je to značajna kultura zbog toga što je već i Švicarci siju na toj nadmorskoj visini, gdje nemaju dovoljno površina. Treći doprinos je ostatak IMG 3563kod ekstrakcije ulja, tzv. uljna pogača, koja je izuzetna hrana za prehranu stoke, svinja i goveda, jer ona masnoća koja je teret i problem je izvučena, a ostaju minerali i proteini koji su vrlo kvalitetni. Tu kulturu preporučujemo, treba ju sijati i razvijati tehnologiju, i svakako daje dobar rezultat – kaže Jakopović, koji je na svojim površinama imao prinose preko 3,5 tona suhog zrna po ha.

Na poljima Kutjeva d.d. ove godine uljanom repicom zasijano je oko 600 ha, a posljednje otkose veliki kombajni su obavljani na poljima južno od Mitrovca. Na nekim poljima je bilo malo štete od nevremena, više na području Pleternice, gdje je led otvorio mahune i istesao zrno repice. Na poljima oko Mitrovca zadovoljavajući su rezultati jer se prinosi kreću od 3,5 pa do 4,2 tone po hektaru.

Zadnje otkose uljane repice posjetio i kutjevački gradonačelnik Budimir

Upravo zadnje otkose uljane repice na području grada Kutjeva, ovdje u Mitrovcu posjetio je i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir. - Kutjevo je uglavnom poljoprivredni kraj, a i sva industrija je naslonjena na IMG 3533preradu poljoprivrednih proizvoda, prehrambena industrija, tako da smo mi uvijek zainteresirani da poljoprivrednici imaju dobru žetvu. Ovdje na ovim zlatnim poljima uljana repica za ovu godini dala je zadovoljavajuće prinose - kaže gradonačelnik Budimir, koji se zanimao i za novi John Dere kombajn kojemu su ovo prve žetve, ima tek stotinu sata rada, a spada u najmodernije poljoprivredne strojeve posljednje tehnologije. Nakon upoznavanja s mogućnostima stroja i sam je napravio jedan krug otkosa u moderno uređenoj i potpuno komforno opremljenoj kabini vozača kombajna, te čestitao vozačima što dnevno uspijevaju pokositi tako velike površine.

Tekst/foto: Vladimir Protić