Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Nedjelja, 20 Svibanj 2012 19:41

Sadnje u završnici

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

DOBRI VREMENSKI UVJETI ZA SADNJU DUHANA  -

Ovogodišnja sadnja duhana, na ugovorenim proizvodnim površinama od 4.539 hektara, obavlja se u optimalnim agrotehničkim rokovima uz prethodnu kvalitetnu pripremu tla, kvalitetne presadnice duhana i povoljne vremenske prilike do kraja proteklog tjedna u kojem je zasađeno oko 80 posto ugovorenih proizvodnih površina. Uz stabilizaciju vremenskih prilika u ovom tjednu očekuje se završetak sadnje duhana na cijelom sirovinskom području proizvodnje duhana domaćih sorata DH 17 oko 80 posto i DH 27 preostalih 20 posto.

- Dosad smo zajedno s našim proizvođačima uradili sve kako bi ostvarili ovogodišnje visoke ciljeve proizvodnje s prosječnim prinosom duhana od 3 tone po hektaru. Uz to, proizvođači duhana će uz našu potporu i suradnju s poslovnim bankama u sustave za navodnjavanje i zamjenu termogena na fosilna goriva u sušnicama za duhan s termogenima na drvnu biomasu uložiti 4 do 4,5 milijuna kuna, kako bi povećali prinose duhana i smanjili troškove sušenja duhana zamjenom skupih fosilnih goriva jeftinijim energentom drvnom biomasom - ističe dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako se jedino na taj način osigurava profitabilnost i daljnja održivost proizvodnje duhana čija će vrijednost očekivanog uroda ove godine od oko 10 tisuća tona biti oko 140 milijuna kuna.

Požeština sadi 1275 hektara

-Iako će sorte burleya biti negdje oko 15 posto više mi smo očekivali da će zbog ekonomske krize biti i više. Međutim, iduće godine će sigurno biti još više jer već sada mnogi žale što nisu i posadili duhan, posebno sortu burley. Razlog tome je što za ovu sortu duhana ne trebaju sušare, odnosno nikakva ulaganja što je u današnjoj situaciji jako važno. Naši kooperanti zapravo ne trebaju ništa ulagati jer mi sve možemo osigurati, od sjemena, hidropona, zaštite, gnojiva do novca za berbu – objašnjava Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana.

- Prošle godine sam imao jedno jutro, a sada sam povećao površine više od četiri puta i to zbog krize. Razlog je tome što je duhan dohodovna kultura čiji plasman je siguran,  isplata je uvijek na vrijeme, a cijena se zna unaprijed. Što je još važnije kreditiraju nas od sadnje do berbe, naše je samo da radimo. Osim toga u ovaj posao koji nije fizički težak uključena je cijela obitelj, pa i dvojica sinova od kojih je jedan maloljetan, ide u srednju školu. Kada dođe berba  pomoći će nam i prijatelji. Posla je puno, ali i zaradi se – kaže Tomica Čeh iz Gradca.

Iako je ovo proljeće izrazito suho, naime u odnosu na prošlo palo je za 40 posto manje kiše to duhanu za sada ne smeta. Direktor Boić dodaje da je dobro što se priprema za sadnju mogla obaviti u suhim uvjetima. -Kiša koja je pala neki dan pred samu sadnju dobro je došla. Osim toga kako se radi o sadnicama iz hidropona one u svom korijenju imaju za sada dovoljno vlage da se dobro prime. Može biti jedino problema ako se nastavi sušno razdoblje što bi negativno utjecalo na razvoj i rast biljke. Vjerujemo da će ipak biti dovoljno kiše kako bi dobili kvalitetan duhan – kaže direktor Mirko Boić.

M.B., A.T.