Srijeda, 27 Travanj 2016 11:41

Graševina Branka Jakobovića i Cuvee crni Gojka Solde šampionska vina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VINARI UDRUGE VETERI CASTRI OCJENJIVALI VINA PROŠLOGODIŠNJE BERBE -

VETOVO – Iako najmlađa Udruga vinogradara i vinara Veteri castra iz Vetova prednjači po aktivnostima kroz cijelu godinu, a po treći puta organiziraju i ocjenjivanje vina svojih članova. Ocjenjivanje rade i zbog vlastite edukacije, kako ocjenjivača, jer svi vinari ocjenjuju sve pristigle IMG 4366uzorke, tako i zbog usavršavanja proizvodnje vina. Upravo ocjene i eventualne pogreške u svom vinu mogu na vrijeme otkloniti, a slijedeće godine u startu izbjeći. Ocjenjivanje i stručnu pomoć imaju od glavnog enologa Kutjeva d.d., Ivana Marinclina, svoga Vetovčana, koji u analizi svakog vina istakne i savjet kako vinsku kapljicu učiniti što boljom.

Ove godine na ocjenjivanju je bilo 20 bijelih i 4 crna vina. Ocjenjivali su boju, bistrinu, miris i okus, na način kako se to već i radi prilikom degustacija i ocjenjivanja. Uz vinare vino su ocjenjivali i ugostitelji koji su također mogli dati svoj sud o kvaliteti vina.

Kako je prošlogodišnja vinogradarska godina bila dobra, očekivala su se i dobra vina, a to je ocjenjivanje i potvrdilo. - Vina su sad već malo i otežala, pogotovo ako su tankovi prazniji. Ako se ne pazi često može doći i do oksidacije vina. Moj je savjet da provjerite sumpore prije vrućina i da vina spremite u podrume, IMG 4369hladnije prostore jer se očekuju veće temperature. Sama mikrobiologija vina će se promijeniti, a sve preko 15 stupnjeva je problematika. Vina trebate držati ispod 15 stupnjeva - istakao je enolog Ivan Marinclin zadovoljan pokazanim znanjem malih vinogradara. kako se uglavnom vino njeguje i čuva u inox bačvama vino nema nikakvih mana i bolesti.

- Očito je da smo se već malo uštosili i ušli u sve to, od same proizvodnje do ocjenjivanja vina jer smo većinu stvari već savladali. Mišljenja smo da bi trebali više treninga. Trebali bi se tijekom godine više puta naći, međusobno degustirati vina i jedni drugima ukazati na određene greške bez ikakvih podilaženja. Vidljivo je da dižemo kvalitetu što je potvrda da smo u proizvodnji vina odgovorni. Trebamo svi mi naučiti kako i na koji način najbolje zaključiti što nam kod vina nedostaje. Više degustacija bilo bi nam IMG 4384svojevrsno školovanje. I u ovoj trećoj degustaciji na ovakav način svima je nama već lakše. Mi moramo što više učiti, a jednom godišnje je malo. Onaj tko ne zna probati vino ne zna ga niti proizvesti - rekao je Branko Jakobović, poznati vinogradar i vinar i predsjednik Udruge.

Nakon zbrojenih ocjena i "pripetavanja" najbolju ocjenu za vino bijele sorte dobio je Branko Jakobović za Graševinu 2015. dok je Gojko Soldo dobio najvišu ocjenu za vino crne sorte Cuvee crni.

Tekst: Vladimir Protić Foto: pozega.eu