Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Subota, 19 Svibanj 2012 09:41

Za proizvodnju povrća obnovit će još jedan hektar

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NA TRŽIŠTE PLASIRANE PRVE TONE PAPRIKE IZ OBNOVLJENIH STAKLENIKA  -

LIPIK - Dva mjeseca nakon što su posađene mlade sadnice, iz obnovljenih staklenika u Dobrovcu nadomak Lipika na tržište su plasirane prve tone velike mesnate paprike. Biljke su izrasle više od metra a paprika se bere svaka dva ili tri dana, ovisno o urodu. - Stabljike će rasti sve do listopada i do tada će biti visoke tri do četiri metra. Potom će se sve počupati i staklenik pripremiti za novu sadnju slijedeće veljače – kazala je tehnologinja Marijana Mlinar.

PAPRIKA02_-_CopyStaklenike oštećene u ratu, koji proteklih godina nisu bili u funkciji, kupila je zagrebačka tvrtka MBM d.o.o. i za sada u funkciju stavila prvih hektar i pol površine na kojoj je proizvodnja potpuno je kompjutorizirana. Na uzgoju paprike rade dva tehnologa, dva kotlovničara, osam stalno zaposlenih radnika te pet do šest sezonaca. - Nekad davno sam radila u staklenicima a onda sam godinama čekala pa ponovo dobijem posao i zato sam sretna – rekla je pedesetdevetogodišnja Mara Šubert. - Po zanimanju sam trgovac ali sam dugo bila na Zavodu za zapošljavanje prije nego su staklenici ponovo otvoreni – dodala je Ana Marija Družinec.
Koliko je do sada pobrano paprike, iz poslovnih razloga, nitko ne želi reći no, iz MBM-a najavljuju daljnje proširenje proizvodnje. - U obnovu ovog hektara i pol staklenika uložili smo 2,5 milijuna kuna a do jeseni ćemo obnoviti još jedan hektar. Plan nam je s obnovom nastaviti i slijedećih godina sve dok u funkciji ne bude pet hektara staklenika, kao i prije rata. Proizvodit ćemo i druge vrste povrća – kazao je direktor Mladen Baković.       (vm)