Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Subota, 12 Svibanj 2012 17:32

Poticanje lokalne zajednice na kupnju proizvoda lokalnih proizvođača

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANO PREDAVANJE  „MLIJEKO IZ ZLATNE DOLINE- PROIZVOD S OBILJEŽJEM PROSTORA“   -

POŽEGA - Udruga uzgajivača simentalskog goveda Požeško-slavonske županije zajedno s Uzgojno poslovnim obrazovnim centrom simentalac i mljekarom BIZ iz Buka  za ravnatelje škola, bolnica i drugih javnih ustanova organizirala je izlaganje na temu "Mlijeko iz Zlatne doline - proizvod s obilježjem prostora“ a s ciljem poticanja veće proizvodnje ali i potrošnje domaćeg mlijeka.

S potporom zajednice domaćoj proizvodnji osigurava se i opstanak malih proizvođača u  ruralnim sredinama. Uz proizvodnju mlijeka prema riječima Miroslava Kovača tajnika udruge uzgajivača i voditelj centra Simentalac vezano je oko  dvije i pol tisuće ljudi, a  potencijal je trostruko veći.

P4068364- Ovo je izlaganje zapravo samo nastavak naše priče od 2001. godine kada smo ukazali na potrebu da se na našem području što više našeg domaćeg mlijeka proizvede, preradi ali i potroši kako bi što više kapitala koji se u to uloži ovdje gdje živimo i ostalo. Zato smo odlučili na vrlo jednostavan način kroz statističke podatke ukazati na situaciju u mljekarskoj industriji s posebnim osvrtom na proizvodnju ali i potrošnju mlijeka u Požeško-slavonskoj županiji kako bi svi dobili pravu sliku o toj problematici - rekao je Kovač, navodeći kako ovo nije ništa novo jer upravo Europska unija u koju ulazimo forsira lokalne proizvođače, lokalne zajednice i lokalna udruživanja kako bi što više vlastitih proizvoda potrošili na svom prostoru a ostvarena dobit se onda poslije lako može uložiti u škole, zdravstvo ili slično. U doba globalizacije, dodao je i te kako je važno kvalitetan proizvod i tu vrijednost zadržati u mjestu gdje živimo.

Na području Požeško-slavonske županije unatrag desetak godina uvelike je smanjen broj proizvođača mlijeka, dok je istodobno povećan uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina.

Lani je u Požeško-slavonskoj županiji bilo proizvedeno 17,6 milijuna litara mlijeka od kojih se 3,5 milijuna litara preradi u domaćoj mljekari BIZ-u ili svega 20 posto. Sve ostalo ode kao sirovina i vrati se kao proizvod kojega skupo plaćamo.

V.Re.