Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Utorak, 01 Svibanj 2012 21:59

Stalan uspon sajma i 230 izlagača

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

10. GOSPODARSKI SAJAM VINOKAP UZ MEĐUNARODNU SURADNJU  -

KAPTOL – Sve je počelo 2003., prije deset godina kada je netom osnovana Udruga vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol odlučila napraviti iskorak i organizirati sajam koji bi upravo vinogradarima, vinarima, voćarima  a i ostalim poljoprivrednicima približio najnoviju poljoprivrednu mehanizaciju, osigurao pristup novim tehnologijama, ali i očuvao bogatu tradiciju sajmovanja ovog kraja i bogatu baštinu. Organizirali su jednodnevni sajam na koji se odazvalo desetak izlagača, no bio je to uspjeh i poticaj da se ide dalje. Sajam je prerastao u dvodnevni, promijenio je lokaciju jer je Kaptol dobio i sportsku dvoranu, stalno se povećavao broj izlagača, dodavani su novi sadržaji, i Vino-kap je dobio svoj identitet, postao jedinstven u našoj županiji a nakon deset godina i svoju tradiciju koja će ga nositi dalje. Povodom jubilarnog 10. Sajma organizator je izdao prigodnu knjižicu o medijskim napisima svih dosadašnjih sajmova u tjedniku Kronika požeško-slavonska.

P4290152Ovogodišnji Vino-kap je ponovno po svojim novinama nadmašio dosadašnje, jer je dobio i međunarodni štih, dolaskom vinara i malih poduzetnika iz dvije mađarske županije Baranya i Somogy. Unatoč krizi i recesiji, kako kaže predsjednik Udruge vinogradara Ferdinand Novak, i razmišljanju da možda odgode održavanje sajma, uspjeli smo ga organizirati i dobiti na sajam rekordan broj izlagača od 230, najvećim dijelom malih vinogradara i vinara, malih poduzetnika i obrtnika, ali i nekoliko velikih tvrtki iz područja poljoprivredne mehanizacije i opreme.

P4290124- Kako su vremena uvijek bila teška i nikada nije bilo lako, a naročito danas, zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom na ovaj Sajam pokazali interes za ovaj dio Slavonije, odnosno Požeško-slavonske županije, koja svojim resursima svakako pruža šansu za razvoj i napredak – istakao je načelnik općine Mile Pavičić na otvorenju sajma kojega su uz općinu Kaptol podržali Požeško-slavonska županija i Ministarstvo poljoprivrede, Gospodarska komora županije, HPK, Obrtnička komora i Udruženje obrtnika Požega.

I ovaj puta su se poljoprivrednici i brojni posjetitelji najviše zadržavali kod nove mehanizacije, od traktora i kombajna, do radnih strojeva i ostalih priključnih strojeva.

P4290142Ove godine u sklopu sajma održan je i okrugli stol na temu Mogućnost iskorištenja bio mase na području Požeško-slavonske županije, a obližnja lovačka društva su upriličila natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca.

Drugog dana sajmovanja, kada je u pravilu najveći broj posjetitelja u razgledavanju sajma održana je i smotra folklora „Šokačko se kolo vije“ kojemu je domaćin KUD Ivo Čakalić iz Kaptola. Na smotri su gostovala folklorna društva KUD Seljačka sloga Šljivoševci, KUD Drežnik Drežnik, KUD Krešimir Šimić Podcrkavlje i KUD Berda Brestovac.