Četvrtak, 24 Rujan 2015 09:04

300 tisuća za „velike korake malih poduzetnika“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POTPISAN PARTNERSKI UGOVOR VRTIĆA, OSNOVNIH ŠKOLA I VELEUČILIŠTA -

 POŽEGA – Dječji vrtić sv. Leopold Mandić Požega, kao nositelj projekta, potpisao je ugovor s partnerima, DV Požega, OŠ A. Kanižlića, D. Cesarića, J. Kempfa i Veleučilištem u Požegi i započeo realizaciju svoga novog projekta „Veliki koraci malih poduzetnika“. Ovaj projekt vrijedna 300 tisuća kuna financiran je u sklopu Operativnog programa – Razvoj ljudskih potencijala iz Europskog socijalnog programa. Osnovni cilj projekta je razvijanje poduzetničkih osobina kod djece predškolske i školske dobi primjenom metoda poučavanja za usvajanje poduzetničkih kompetencija kroz niz aktivnosti, igara, vježbi i simulacija prilagođenih dječjoj dobi. Ovaj projekt nastavak je uspješno provedenog projekta razvijanja poduzetništva djece koji je prije dvije godine također provodio DV sv. Leopold Mandić.

Na predstavljanju projekta, koje je održano na požeškom Veleučilištu o projektu smo čuli slijedeće od voditeljice projekta dr. sc. Katarine Potnik Galić. – Ova ideja nastala je odgovarajući na pitanje kako spojiti dijete i poduzetništvo, a kroz program Montesori u dječjem vrtiću već se odgovara na neka pitanja. Mini poduzetnik je bio naš pilot projekt koji je dao jako dobre rezultate i djeca su nam dala dobre rezultate na program koji smo im ponudili, dala dobra mišljenja o pojmu i raspodjeli novca. Projekt „Veliki koraci malih poduzetnika“ odvijat će se kroz 7 etapa aktivnosti u trajanju od 10 mjeseci. Svi koji sudjeluju u projektu rade volonterski, pohađaju edukacije i 15 učitelja i edukatora idu na stručno putovanje u London. U cijelom projektu istakli smo vertikalu, od dječjeg vrtića pa do veleučilišta, što nam je posebno bitno za prenošenje znanja, kako na volontere i učitelje koji će to prenositi dalje djeci.

Nakon prezentacije svih etapa projekta dionici projekta potpisali su ugovore o suradnji. U sklopu projekta u kojemu će sudjelovati oko 160-ero djece, posjetit će se i neke tvrtke i ustanove kao primjer dobre prakse. Organizirana je radionica „Poduzetnička priča“ o kojoj će se djeci osim poduzetništva pričati i o etici u poduzetničkom poslovanju, lijepom ponašanju i ne činiti drugom ono što ne želiš da ti se čini. Kroz eko avanturu djeca će se upoznati s eko imanjem i upoznavanje s ekološkom proizvodnjom. Organizirat će se poduzetnički poligoni kao simulacija poduzeća gdje će se raditi u svim odjelima, od skladišta sirovina, proizvodnje, prodaje, marketinga i financija, gdje će djeca s odgajateljima raditi prema svojim interesima. Bavit će se proizvodnjom voćnih salata u svim fazama, pa i na kraju o raspodjeli i ulaganju zarađenog novca. Konačno projekt planira svoju cijelu prezentaciju, od proizvodnje do prodaje i na javnom mjestu u gradu Požegi zainteresiranim građanima.

Tekst/foto: Vladimir Protić