Četvrtak, 05 Lipanj 2014 12:16

Muke voćara Marinovića iz Dervišage

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NEDAVNA POPLAVA NAJVIŠE ŠTETA JE IZAZVALA NA POLJOPRIVREDI I VOĆARSTVU  -

DERVIŠAGA - Gotovo nismo mogli prepoznati da je to nekada bio uredan voćnjak s oko 2.400 stabala jabuka, neposredno uz rijeku Orljavu, kada smo došli na poziv Ivice Marinovića iz Dervišage, da nam pokaže koje sve štete mu je nanijela poplava. Cijeli voćnjak na površini od 3 ha bio je ograđen, a bujica je ogradu porušila, te u voćnjak nanijela silne količine granja, drva, komunalnog smeća i ostalog krša do polovine krošanja. Voda u voćnjaku je bila visoka gotovo 2 metra, pokazuje Marinović ostatke od poplava u krošnjama jabuka.
IMG 8749- Općenito poljoprivreda, a posebno mi voćari nemamo već dobru godinu od 2007., kada je bila velika suša i Orljava presušila. Već 2008. godine imali smo poplavu sa štetama na voćnjaku, a odštetu nikakvu nismo dobili za te dvije godine elementarne nepogode. Led i tuča uništila je voćnjake 2009. godine, pa ponovnom poplava 2010. godine, naravno i te dvije godine bez ikakve odštete. Velika suša je bila ponovno 2011. godine, a veliki mraz 2012. uništio je sve voćke i nije bilo niti jedne kile uroda jabuka. Država nije imala novaca pa nije bilo niti odštete – jada se Marinović, koji svoju investiciju u voćnjak sa jabukama nikako da opravda, ako nikome drugom, a ono samom sebi, jer želio je napraviti nešto za sebe, svoju obitelj.
IMG 8759- Ova do sada najveća poplava nezabilježena u ovim krajevima napravila je i najveću štetu. Osim uništene ograde, mjesecima ću čistiti krš koji mi je voda nanijela i ostavila u voćnjaku. No najteže je što je voda bila preko dva metra i što se danima zadržala pa je korijenje voćaka ostalo bez kisika. To je nakon sedam dana dovelo do toga da su stabla odbacila sve plodove da bi spasila sebe. Sve lišće je u potpunosti zamuljeno pa neznam što da radim, padala je i kuša no taj mulj se ne ispire. Šteta na voćnjaku mi je 100% - kaže Marinović, koji još ne vjeruje, da iz voćnjaka koji bi mogao donijeti oko 100 tisuća kilograma jabuka, opet neće pojesti niti jabuku. Kako je prije toga napravio i svu potrebnu zaštitu na jabukama i uložio sredstva, bez ovogodišnjeg uroda šteta mu je oko 300 tisuća kuna. Nada se da će možda EU pomoći da se prevlada ova katastrofa.