Srijeda, 04 Lipanj 2014 14:12

Krediti za navodnjavanje i sušenje duhana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HRVATSKI DUHANI KREDITIRAJU KUPNJU OPREME KOOPERANTIMA -

U ovoj godini osigurano je 4,5 milijuna kuna kredita proizvođačima duhana za kupnju opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu

Krediti su s rokom otplate na tri godine, a povrat će biti u isporukama duhana Sa svim korisnicima kredita bit će zaključeni ugovori o trogodišnjoj proizvodnji duhana

Očekuje se kupnja opreme za sušenje duhana na drvnu biomasu i opreme za navodnjavanje kako bi ukupne navodnjavanje površine pod duhanom bile oko 400 hektara u 2014. godini

Hrvatski duhani i ove godine uspješno nastavljaju svoju strategiju konkurentnosti i profitabilnosti radi dugoročne održivosti primarne proizvodnje Mirko Boić predsjednik Uprave Hrvatskih duhanaduhana na sirovinskom području Podravine i Slavonije osiguravajući povoljne kredite proizvođačima duhana za kupnju opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu. U 2013. godini 32 proizvođača navodnjavala su 129 hektara proizvodnih površina pod duhanom, što je samo 3,7 posto od ukupnih proizvodnih površina. U 2014. godini ukupno će se navodnjavati kod 101 proizvođača na oko 400 hektara, što je oko 11 posto površina. Na navodnjavanim proizvodnim površinama ostvaruju se prinosi od 3,5 do 4,0 tona po hektaru, što je gotovo dvostruko više od ostvarenih prinosa u suhome ratarenju. Stoga je cilj da se u razdoblju od 2014. do 2016. godine dostigne 1.000 hektara navodnjavanih proizvodnih površina pod duhanom.

Istodobno, kako bi se smanjili troškovi sušenja duhana skupim fosilnim gorivima proizvođači duhana trebali bi biti odlučniji u korištenju znatno jeftinijeg energenta u sušnicama za duhan kao što je to drvna biomasa. Na cijelom sirovinskom području proizvodnje duhana sada se drvna biomasa koristi samo u 199 sušnica za duhan kod 111 proizvođača. Usporedbe radi trošak sušenja kilograma duhana na drvnu biomasu je 65 lipa, dok je trošak sušenja na zemni plin 3,60 kuna. Razlika je i više nego očita u korist za 3 kune jeftinije drvne biomase i stoga je realno za očekivati da većina proizvođača duhana tipa virginia prijeđe na korištenje tog znatno jeftinijeg energenta radi smanjenja troškova sušenja fosilnim energentima.

Povrat kredita isporukama duhana

Do sada su Hrvatski duhani i otkupom proizvedenog duhana navodnjavanjem i sušenjem na drvnu biomasu stimulirali proizvođače da ulažu vlastita sredstva u kupnju opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu. Međutim, kako su troškovi proizvodnje duhana iz godine u godinu sve veći proizvođačima je ostajalo nedovoljno novca za nova ulaganju u povećanje prinosa i konkurentnosti vlastite proizvodnje.

- Odlučili smo da iz naših vlastitih sredstava, a zahvaljujući razumijevanju našeg vlasnika Adris grupe, osiguramo povoljne kredite našim proizvođačima duhana za kupnju opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu. Radi se o kreditnim sredstvima od oko 4,5 milijuna kuna s rokom otplate od tri godine s tim da će korisnik kredita svoju kreditnu obvezu vraćati isporukama duhana, a istodobno ćemo s takvim proizvođačima potpisati i trogodišnje ugovore o proizvodnji duhana - ističe predsjednik Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić, dodajući kako se korištenjem drvne biomase u sušnicama za duhan ne smanjuju samo troškovi sušenja nego se i značajno pridonosi očuvanju okoliša, jer je emisija CO2 iz drvne biomase za 20 puta manja od one iz fosilnih goriva. Do sada je kod proizvođača duhana postavljeno 199 termogena na bio masu, što je 15 posto od ukupnog broja sušnica.

- Ovo je ujedno i poruka svim proizvođačima duhana u Hrvatskoj da Hrvatski duhani osiguravaju perspektivu toj proizvodnji u Podravini i Slavoniji iza koje osim nas stoji agronomska znanost i struka, ali i svjetsko tržište duhana. Stoga novim ulaganjima u opremu za sušenje duhana na drvnu biomasu i navodnjavanje osiguravamo konkurentnost, profitabilnost i održivost hrvatske primarne proizvodnje duhana - naglašava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.