Ponedjeljak, 26 Svibanj 2014 14:31

Dvije srebrne i jedna zlatna žlica dokaz su kvalitete njegova meda

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DRAGO KRIVAČIĆ JEDAN JE OD NAJPOZNATIJIH PČELARA PAKRAČKOG KRAJA I ČLAN KLASTERA "KUNA"  -

PREKOPAKRA – Za Dragu Krivačića iz Prekopakre mnogi će reći kako je jedan od najboljih pčelara u pakračko-lipičkom kraju a godinama je bio i predsjednik Udruge pčelara. Da nisu samo u pitanju riječi hvale prijatelja potvrđuje i više priznanja na različitim natjecanjima i okupljanjima pčelara no, on sam ne zna ni koliko ih je, ni gdje mu se nalaze. Uz mnogo truda, uspio je pronaći dvije srebrne žlice i jednu zlatnu dobivenu prošle godine u Osijeku na 18. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda u RH. - Nije meni do nagrada i na natjecanja idem kako bi moj med bio stručno ocijenjen da znam jel' dobar, kakva mu je kvaliteta... ja sve to radim iz ljubavi, to je obiteljsko nasljeđe – kazao je Drago. Med je, dodao je, počeo proizvoditi još njegov otac a on je obiteljsku tradiciju nastavlja od 1989. godine. Nekada je to za njega bio samo hobi a sada dopunska djelatnost kojom popravlja 'izgled' mirovine.
IMG 9729U Klisi nedaleko Prekopakre Drago Krivačić ima 150 košnica po čemu je jedan od najvećih pčelara u lokalnoj udruzi pčelara. Godišnje proizvede i do dvije tone meda. - Najviše proizvodim kestenov med jer je većini prihvatljiv. Prošle sam godine vozio pčele na pašu u Kostajnicu, tamo ima dobrog kestena. Vozio sam ih i u Lovas na pašu suncokreta, ostavio sam ih kod prijatelja na čuvanju... a med je bio vrhunski. Ne znam kakva će biti ova godina. Pčele su se kasno razvile a bagrem je ove godine došao nešto ranije. Sad je i kiša pala i oprala nektar pa pčele nemaju hrane i nervozne su – kazao je Drago.
Iako je ranijih godina proizvodio velike količine meda, uglavnom je sve uspio prodati. Prošle godine Drago je postao jedan od osnivača Agroturističke zadruge "Klaster Kuna" koji okuplja nekoliko OPG-a, obrtnika i firmi s pakračko-lipičkog područja. - Mislim da zajednički možemo pomoći jedni drugima, prije svega oko zajedničkog plasmana naših proizvoda na tržište. Svi naši proizvodi sada su dostupni preko interneta u 'slavonskoj košarici' i za sada je dobro, vidjet ćemo što klaster još može učiniti – objasnio je Drago. Usprkos tome što problema s prodajom nema, a i cijena je dobra pa se ponešto i zaradi, Drago ne namjerava povećavati broj košnica. Ali će, kaže, i nadalje nastojati proizvoditi kvalitetan med kao i razne figurice od voska po kojima je također poznat u svome kraju. Krivačić je prepoznao mogućnosti udruživanja kako bi kroz aktivnosti klastera mogao osigurati plasman svojih proizvoda. Također, s povećanjem tržišta u klasteru želi povećati broj košnica i povećati proizvodnju.