Utorak, 20 Svibanj 2014 13:44

Nastavljena sadnja duhana

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NAKON UČESTALIH KIŠA U PODRAVINI I SLAVONIJI  -

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji učestale kiše proteklog tjedna značajno su ometale sadnju duhana, jer je zbog raskvašenosti tla bio onemogućen ulazak strojevima u polja. Unatoč svemu tome proizvođači su uspjeli zasaditi duhan na oko 40 posto od 3.717 hektara ukupno ugovorenih proizvodnih površina, a stabilizacijom vremenskih prilika ovog tjedna očekuje se nastavak i završatak sadanje duhana na svim ugovorenim proizvodnim površinama.
- Sve je još u agrotehničkim rokovima i našim proizvođačima, koji su dobro opremljeni suvremenim strojevima i opremom za sadnju duhana, potrebna su tri dana lijepa vremena da završe sadnju duhana na svim planiranim proizvodnim površinama - ističe  dipl. inž. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.
S ovogodišnjih proizvodnih površina zasađenih duhanom očekuje se ukupni urod od oko 10.000 tona duhana uz prosječni prinos duhana tipa virginia od 2,5 tona po hektaru i prosječni prinos duhana tipa burley od 3 tone po hektaru.