Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 14:07

Hektar aronije kod Blaškovićevih okopan za sat vremena

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PREZENTACIJA RADA STROJA ZA OKOPAVANJE VOĆNJAKA I POVRTNJAKA -

 JAKŠIĆ – Pa na ovoj parceli smo do sada, moji roditelji prije i ja sada sadili u plodoredu pšenicu i kukuruz, no tu više nema dohodovnosti, tko ne sadi jako velike površine, pa sam došao do ideje da posadim aroniju. Informirao sam se prije iz medija, došao do nekih saznanja, pa sam iz Poljske iz rasadnika naručio 2.500 sadnica i posadio aroniju na 1 ha – kaže Đuro Blašković iz IMG 6057Jakšića, na čijem polju je tvrtka Danijel iz Pleternice demonstrirala na koji način sa strojem brzo i efikasno obaviti okopavanje i uništavanje trave i korova. To je voćka koja se sve više sadi u Europi, a posebno puno u Poljskoj koja je daleko napredovala u tome i snabdijeva europska tržišta sa aronijom.

- To je trogodišnja biljka, koja će već imati ove godine imati rod na onim sadnicama koje nisam orezao u proljeće zbog probe, a ove koje sam obrezao rod će dati tek slijedeće godine, ali duplo veći. Kada bude u punom rodu davat će oko 12 tona plodova, u Poljskoj već na parcelama s navodnjavanjem dobivaju 17 tona po ha. Aronija je jako otporna biljka i traži gotovo ekološki uzgoj bez tretiranja i špricanja, ali biljka traži okopavanje korova. Zbog toga sam išao na kulturu koja ne traži velikog ulaganja ali traži puno rada. Biljka rod donosi u kolovozu i rujnu, dozrijeva od sredine srpnja i u tom periodu traži dosta vode – kaže Blašković, koji planira kada dođe urod svoju aroniju ponuditi nekome na europskom tržištu. Kako je na području županije prošle i ove godine posađeno oko 150 tisuća sadnica nada se nekom obliku udruživanja proizvođača, zajedničkom nastupu na tržištu, pa i nabavci ovakvih strojeva za obradu i posebno branje aronije.
- Aronija, mali bobičasti plod može se konzumirati, ali je malo trpak okus, pa se najviše koristi u industrijskoj preradi za sokove, pekmeze, a može se koristiti sušena i listovi za čaj. Za sada nisam planirao finalizirati proizvodnju, IMG 6074jer to zahtijeva nova ulaganja, nove poslove, a još nisam dobio nikakve poticaje za sadnju, jer država nije predvidjela poticanje sadnje aronije. Očekujem da će se moći dobro prodati na tržištu jer se još uvijek dosta traži. Mislim da je to dobar potez jer saditi samo pšenicu i kukuruz više se ne isplati – kaže Blašković, koji je na stroju odmah sam upravljao okopavanjem oko stabljika.
- To je stroj iz Poljske, koji proizvodi tvrtka Jagoda, koja se specijalizirala za proizvodnju strojeva u voćarstvu i povrtlarstvu, a može se nabaviti preko naše tvrtke Danijel. Ova kopačica može raditi međuredno okopavanje svih kultura koje dozvoljavaju ulaz stroja u red, prvenstveno voćaka, ali i kupusnjača, te je idealan za obradu ekoloških kultura koje ne dozvoljavaju špricanje nego mehaničko uništavanje korova. Stoj se montira na traktor koji ima jako male brzine i pumpom koja ima veliki obrtaj za tijelo koje rotacijom uništava korov. Potrebna su dvojica radnika, jedan vozi traktor a jedan na priključnom stroju upravlja sa rotacionim kopačicama, koje skuplja i razdvaja kada naiđe na voćku – istakao je Zvonko Čorak iz tvrtke Danijel koja uglavnom prodaje strojeve za obradu voćarima, vinogradarima i povrćarima, koji ističe da za red dugačak oko 200 metara treba od 5-10 minuta, a za jedan ha konkretno aronije nešto više od sat vremena. To bi inače dva radnika ručno okopavala cijeli dan. Cijena stroja iznosi oko 26.500 kuna sa PDV-om. – Kako su naši poljoprivrednici i voćari uglavnom u OPG-u imaju pravo na povrat stroja, pa je to onda investicija koja se brzo vraća. Još je interesantnije da se njih nekoliko udruži i zajednički nabave ovaj stroj, pa i stroj za branje aronije, višanja, šljiva, jer bi na taj način uštedjeli na radnoj snazi i ubrzali svoje radove. Ovo je novina u Hrvatskoj, a Europa već davno poznaje takve strojeve, treba ih samo dovesti i pokazati poljoprivrednicima. Ima uvoza iz Francuske koji je jako skup, a ovaj dolazi po vrlo povoljnoj cijeni, a platiti se može preko kredita, lisinga, pa i na poček – dodaje Čorak koji nudi i strojeve za košnju u visokim voćnjacima s ticalima, a i stroj za formiranje krošnje.