Nedjelja, 23 Veljača 2014 14:29

Građani će dobiti sređeno zemljišno stanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČELI RADOVI NA NASTAVKU KATASTARSKIH IZMJERA U GRADU PLETERNICI -

BUČJE – Svečanim otkrivanjem informativne table u naselju Bučje započeli su radovi na nastavku katastarskih izmjera u naseljima grada Pleternice, koji su nastavljeni nakon 12 godina stanke. – Ovo je prva izmjera nakon 2001. godine, kada je izvršena katastarska izmjera k.o. Gradac, Zarilac i Knežci. Na inicijativu bivšeg župana Marijana Aladrovića mi smo prije četiri godine započeli inicijativu da se katastarske izmjere nastave. Ova izmjera obuhvaća tisuću ha, za oko 127 kućanstava u k.o. Bučje. Ugovor je vrijedan 2,35 milijuna kuna od čega Državna geodetska uprava sufinancira 40%, a grad Pleternica s partnerima 60% iznosa. Računamo i na potporu županije a dio troškova prenijet ćemo i na krajnje korisnike, one koji imaju najviše koristi od IMG 8914katastarske izmjere. Na području grada Pleternice evidentno je nesređeno stanje katastra i gruntovnice – rekla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja smatra da će građani za puno manje sredstava dobiti sređeno zemljišno stanje, te raspolagati sa svojim zemljištem lakše, a podiže se i vrijednost zemljištu.
- Ovo je nastavak uspješne suradnje između grada Pleternice i Državne geodetske uprave, i sustavnog pristupa u nastojanju rješavanja problematike registracije nekretnina u RH. Do sada smo proveli 3 katastarske općine, a ovu izmjeru završit ćemo kroz dvije godine – rekao je Marinko Bosiljevac, načelnik sektora za katastarski sustav DGU.
Na području Požeško-slavonske županije uspješna katastarska izmjera izvršena je tek u trećini površina i tu ima još puno posla. – Bez uređenih knjiga bez sređenog stanja na poljoprivrednim površinama i na parcelama nema razvoja naše poljoprivrede ni razvoja naše županije. Ovakvim zahvatima mi činimo u onom smjeru što stalno propagiramo, poljoprivreda je temeljna i osnovna grana naše županije. Ovo su koraci za našu budućnost, a ovdje na IMG 8924ovom prostoru očekujemo da ljudi ostaju, ne iseljavati se. Županija podupire ovakve projekte i sufinancirat ćemo ovdje, a isto tako i na području općine Brestovac gdje se također nastavljaju radovi na katastarskoj izmjeri. Izmjere se nastavljaju i u gradu Požegi. Poljoprivreda je opstojnost ruralnog razvoja sela i budućnost naše županije – rekao je župan Alojz Tomašević, koji ističe da smo mi zapravo siromašnija županija po prihodima po stanovniku i naše težnje nisu da se približimo Europi nego da se prvo približimo Zagrebu, da dođemo bliže pokazateljima zagrebačke županije.