Utorak, 11 Veljača 2014 10:18

„ŽIVOT“ kreće od čovjeka prema institucijama do Europe

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HRVATSKA UDRUGA OPG-A „ŽIVOT“ PREDLAŽE RJEŠENJA PROBLEMA U POLJOPRIVREDI  -

KUTJEVO – Nedavno formirana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „ŽIVOT“ održala je svoju prvu sjednicu Izvršnog odbora koji čine članovi iz 8 županija, slavonskih i kontinentalnih. Prva je to Udruga koja zapravo vodi sveobuhvatnu brigu o osnovnoj jedinici, obiteljskom gospodarstvu, koje danas sve više nestaje, koje propada, koje je nekada proizvodilo 80% hrane za cijelu Hrvatsku, a danas proizvodi samo 40% potrebne hrane dok istovremeno Hrvatska uvozi 40% svojih ukupnih potreba za hranom. Udruga si je za cilj postavila upravo OPG-ima vratiti i ojačati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane, ali uz uvažavanje čovjeka. Čovjek je taj od kojega sve polazi, a od čovjeka prema institucijama od same države pa do Europe povezat će ga i voditi upravo udruga.
IMG 8027- Želimo suradnju sa svim institucijama, stručnih od poljoprivrednog, veterinarskog do ekonomskog fakulteta, želimo popraviti ovo teško stanje u poljoprivredi RH, naročito u OPG-ima. Veliki broj ih je nestao, a veliki broj muku muči sa blokiranim žiroračunima, upitna je proljetna sjetva. Mi želimo zajedno sa znanosti pokrenuti razvoj hrvatske poljoprivrede – rekao je Antun Laslo, prvi predsjednik Udruge „ŽIVOT“, koji najavljuje skore nastupe članova udruge i njihovim proizvodima. Oni očekuju prilazak udruzi većine registriranih OPG-a, jer samo udruženi i zajedno mogu mijenjati sliku hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.
IMG 8026- Konačno smo stvorili da selo i poljoprivreda ima struku pored sebe, nadamo se da ćemo sada sve zadatke i prepreke prebroditi. Godinama smo te prepreke odrađivali na svojim prosvjedima, a sada se nadamo da ćemo borbu nastaviti dijalogom i riječima, dopisima i zakonima, zahtjevima na papiru, jer do sada smo te bitke uvijek gubili – rekao je Zvonko Pipić, dopredsjednik, koji sada najavljuje i realizaciju tužbi zbog uskraćivanja prava poljoprivrednika i učinjene štete.
IMG 8024Udruga je nastavila sve poslove koje je započeo Stožer za obranu poljoprivrednika, i nakon prikupljanja potpisa nastavlja s pravnim postupkom. – Smisao udruge je da se po regulativama EU uskladi s tržištem i usvoji nove ideje. EU traži i specijalizirane proizvođačke organizacije, a ova udruga ima već prvu takvu organizaciju koja proizvodi sa svojih 220 članova preko 20 milijuna litara mlijeka - rekao je Nikola Pajek, dopredsjednik, koji očekuje kroz ovakvu organizaciju seljaka i u drugim specijalnostima lakši put kroz birokraciju i reagiranja na sve nepravilnosti.
- Temelj i osnovni princip u radu udruge će biti dijalog, razgovor o problemima. Nama nedostaje sustav kroz koji će hrvatski seljak doći na svoje, uspjeti biti partner u državi koja više nema dovoljno hrane. Ovo je godina koju je UN proglasio godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a EU je na stol stavio rezoluciju o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Znači svi su odlučili podržati prostor u kojem se proizvodi hrana. Hrane neće biti, selo i seljaci su ti koji hranu proizvode, a Europa podržava i kvalitetne udruge. OPG čini čovjek i mi krećemo od čovjeka. Politici i političarima poručujemo da je uistinu problem cijelog društva naša prehrambena ovisnost, problem jer poljoprivreda nema više ono mjesto koje bi po potencijalima trebala imati - rekao je poslovni tajnik, mr. sc. Miroslav Kovač, koji očekuje da će Europa i podržati ovakve specijalizirane udruge s kojima će otvarati dijalog a i s proizvođačkim organizacijama koje udruga već ima, prvo po pitanju mljekarstva, a nastavlja i dalje osnivati proizvođačke organizacije u ratarstvu, povrtlarstvu i dr.