Četvrtak, 06 Veljača 2014 13:16

Sanirati odlagalište otpada i urediti vodocrpilište Gaj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PAKRAČKI KOMUNALAC NAJAVLJUJE RADOVE NA DVA PROJEKTA VRIJEDNA 49 MILIJUNA KUNA -

PAKRAC – Ove godine će početi sanacija odlagališta komunalnog otpada "Crkvište" kraj Pakraca a radit će se i vodocrpilište Gaj. Potvrdio je to direktor pakračkog "Komunalca" Marijan Pierobon. - Projekt Crkvište 'krenuo' je još 2005. godine i evo, konačno, Fond za zaštitu okoliša je u prosincu donio odluku o njegovom sufinanciranju. Sami to ne bismo uspjeli napraviti jer treba osigurati 34 milijuna kuna. Fond će izdvojiti 80 posto sredstava a gradovi Pakrac i Lipik svaki po 10 posto. Rečeno nam je da je novac osiguran i sad se samo čeka formalna suglasnost Vlade – rekao je Pierobon.
Postojeće odlagalište komunalnog otpada proteže se na 5 hektara a koristi se od 1988. godine. Sva dokumentacija za njegovu sanaciju je pripremljena za Pierobon Marijanšto je utrošeno 300 tisuća kuna. I taj je novac namaknut iz Fonda za zaštitu okoliša te gradskih proračuna Pakraca i Lipika u istom omjeru. Na pakračko-lipičkom području ima oko 6.000 kućanstava a iz svih njih se smeće organizirano odvozi. Sanacija "Crkvišta" trajat će između 3 i 4 godine a kada se radovi dovrši, odlagalište će se moći koristiti još 4 do 5 godina.
Osim dugo očekivane sanacije odlagališta otpada Pakračane i Lipičane još više vesele predstojeći radovi na vodocrpilištu Gaj. - Izvođač radova je već odabran i ako sve bude u redu, taj bi projekt trebao biti gotov do ljeta. To znači da će pitanje nestašice vode na ovom području biti riješeno i da nam se više neće događati redukcije ili, recimo kao prošle godine, da je dio kućanstava imao samo tehničku vodu za korištenje – kazao je Pierobon. Vodocrpilište Gaj koštat će 15 milijuna kuna a čak 90 posto tog novca osigurat će Hrvatske vode.