Srijeda, 22 Siječanj 2014 14:02

Milijun kuna razvoju gospodarstva

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OPĆINA ČAGLIN ULAŽE U INDUSTRIJSKU ZONU  -

ČAGLIN - Pet milijuna i 600 tisuća kuna ove će godine iznositi proračun općine Čaglin. Najveći dio toga iznosa oko milijun kuna namijenjen je razvoju gospodarstva, odnosno Industrijskoj zoni u Čaglinu.
Zainteresiranim ulagačima općina želi stvoriti preduvjete kako bi u zoni otvorili svoje pogone ili nešto slično. Zanimanja za industrijsku zonu ima dosta, no stvari ipak nikako da se pokrenu s mrtve točke. Čak je i sama općina bila zainteresirana za izgradnju jedne termoelektrane na drvenu masu no prilikom izrade studije isplativosti došlo se do zapanjujućih podataka.

IMG 6115- Kada su nam trebalo podaci o drvnoj masi došli smo do jednog šokantnog podatka a to je da u općini Čaglin više nema drvne mase jer je ona sva prodana u Njemačku, Austriju i Italiju. Zato smo od toga projekta morali odustati. Sada radimo na tomu da se koristi masa iz ostataka poljoprivrednih kultura i slično koja bi iskoristila za proizvodnju ili bio plina ili električne energije, a od viška toplinske energije pokrenuli bi proizvodnju povrća ili cvijeća u plastenicima - rekao je načelnik općine Ivan Đurina.
Industrijska zona u Čaglinu površine je dva hektara sa svom potrebnom infrastrukturom, no još je pet hektara predviđeno prostornim planom.
U prvoj bi fazi, kaže Đurina u općini bili zadovoljni kada bi tu posao našlo pet  nezaposlenih osoba s čaglinskog kraja, jer je stopa nezaposlenosti vrlo visoka. Zanimanje za ulaganje sada pokazuje jedna tvrtka iz Češke koja surađuje s LAG-om iz Slavonskog Broda.