Nedjelja, 12 Siječanj 2014 13:43

Prioritetni sustavi za navodnjavanje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PLAN PRORAČUNA ZA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU NA PODRUČJU ŽUPANIJE -
 

POŽEGA - Za provođenje programa razvoja poljoprivrede, šumarstva i lovnog gospodarstva Požeško-slavonska županija u ovogodišnjem je proračunu osigurala gotovo sedam milijuna kuna. Cilj provedbe ovoga programa je unapređenje poljoprivredne proizvodnje s posebnim naglaskom na stočarsku proizvodnju te zaustavljanje opadanja broja goveda u Požeško-slavonskoj županiji.
Uz to žele se stvoriti preduvjeti za daljnji razvoj i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje posebice u povrtlarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu te stvoriti bolji uvjeti za proizvodnju dohodovno isplativijih poljoprivrednih kultura kroz izgradnju sustava za navodnjavanje. Hrvatske vode kako se očekuje ove godine u sustave za navodnjavanje na području Požeško-slavonske županije uložile bi oko 4.6 milijuna kuna.
Ove će se godine tako s 250 tisuća kuna financirati nadogradnja jednog odvojka sustava za navodnjavanje u Kaptolu koji će biti važan za unapređenje voćarstva, a koji će biti u skladu s s raspoloživim mogućnostima mikro akumulacije Bistra.
Uz to planiran je i završetak sustava za navodnjavanje Ramanovci-Bektež koji će omogućiti bolje uvjete za sjemensku proizvodnju na površinama Kutjeva d.d. što će omogućiti povećanje prinosa. Kako bi se osigurale dovoljne količine vode za navodnjavanje 365 hektara površine izvršit će se izmuljavanje mikroakumulacije Kuštrevac. Riječ je o radovima vrijednim 3,4 milijuna kuna.
Kroz iduće dvije godine planiraju se osigurati sredstva za izradu potrebne projektne dokumentacije kako bi se moglo prići izgradnji sustava za navodnjavanje Orljava-Londža kojim bi se navodnjavalo 1.930 hektara za uzgoj povrtlarskih kultura, voćarstva,sjemenske robe i duhana. U 2014. godini za tu je namjenu planiran je iznos od milijun kuna.
Za područje Pakraca i Lipika u izradi je pred investicijska studija u vrijednosti od preko 370 tisuća kuna, koja će pokazati mogućnosti daljnje izgradnje sustava za navodnjavanje
U sklopu projekta razvoja poljoprivrede za unapređenje stočarske proizvodnje kroz osjemenjivanje goveda u proračunu Požeško-slavonske županije osigurano je 150 tisuća kuna. Uz to županija je u svom proračunu osigurala i 130 tisuća kuna za izmjere poljoprivrednog zemljišta pojedinih općina i gradova, ažuriranje digitalnih podataka katastra te izmjere katastarskih općina na području Pakraca, Velike i Brestovca.