Subota, 23 Studeni 2013 13:22

Povećane otkupne cijene od 11 do 16 posto

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

HRVATSKI DUHANI U PODRAVINI I SLAVONIJI ZAVRŠILI OTKUP DUHANA -

Tuča i mraz ove godine na poljima duhana odnijeli oko 2.200 tona duhana ili oko 22 posto uroda
Otkupna osnovna cijena duhana od 10,40 kuna za kilogram za 11 posto je viša od lanjske, dok će proizvođači s prosječnim prinosom višim od 1.900 kg po hektaru imati otkupnu cijenu od 11,40 kuna dobiti dodatni poticaj od 50 lipa po kilogramu i radi primjene navodnjavanja u proizvodnji i uporabi biomase za sušenje duhana, što je povećanje za 16 posto

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji uglavnom je završen otkup ovogodišnje berbe duhana s proizvodnih površina od gotovo 4.000 hektara. Zbog nenadanog mraza početkom listopada, berbe su završile desetak dana ranije od uobičajenih agrotehničkih rokova. Neuobičajen i intenzivan mraz nezabilježen na ovom području u posljednja dva desetljeća, na cijelom je sirovinskom području Podravine i Slavonije prouzročio znatne štete na duhanskim poljima. Premda će pravi podaci o visini štete biti poznati nakon završetka otkupa ovogodišnjeg uroda planiranog do kraja studenoga,Razgovori Uprave Hrvatskih duhana i predstavnika Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list već je sada jasno kako neće biti ostvaren ovogodišnji plan u proizvodnji duhana. Očekuje se oko 6.100 tona duhana tipa virginija i 1.500 tona burleya, odnosno ukupno oko 7.600 tona duhana, što je za oko 2.200 tona duhana ili 22 posto manje od prošle godine.
Hrvatski duhani, svjesni teških uvjeta proizvodnje, svojim će kooperantima isplatiti osnovnu cijenu od 10,90 kuna po kilogramu duhana, što je povećanje od 11,2 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. Uz to, proizvođačima koji proizvedu i predaju više od 1.900 kilograma virginie, izračunato na bazi petogodišnjeg prosjeka po hektaru, isplatit će poticaj od dodatnih 50 lipa po kilogramu i posebno stimulirati proizvođače koji su uveli navodnjavanje i sušenje duhana s biomasom. Na ovaj način, Hrvatski će duhani za kilogram duhana ovogodišnjeg uroda isplatiti ukupnu cijenu od 11,40 kuna po kilogramu, što predstavlja povećanje od 16,3 posto u usporedbi s prošlom godinom.
- Na ovaj način želimo dodatno potaknuti razvoj održive i konkurentne proizvodnje, stimulirajući one proizvođače koji posluju u skladu sa zakonima i koji su u proizvodnji duhana spremni slijediti nužne tehnološke zahtjeve - rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, Mirko Boić na prošlotjednim razgovorima s predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list i Stožera za obranu proizvođača duhana Hrvatske iz Udruge seljaka Virovitičko–podravske županije.
Istaknuto je kako povećanje otkupnih cijena za duhan ovogodišnjega roda, u godini iznimno teškoj za cjelokupnu duhansku industriju, predstavlja dodatni napor koji će Hrvatski duhani podnijeti jer je u skladu s dugoročnom strategijom povećanja konkurentnosti i održivosti hrvatske primarne proizvodnje duhana.
Hrvatski duhani će u 2014. godini svojim proizvođačima ponuditi trogodišnji ugovor. Nova politika cijena i agrotehničkih mjera bit će usmjereni ka razvoju konkurentnosti i održivosti primarne proizvodnje duhana u Republici Hrvatskoj.