Srijeda, 20 Studeni 2013 11:16

Magma zaposlila 16 radnika a poticaja niti kune

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ČELNICI ŽUPANIJE I GRADA POŽEGA NASTAVLJAJU SA OBILASKOM GOSPODARSTVENIKA  -

 

POŽEGA – Župan Alojz Tomašević i dogradonačelnik Darko Puljašić obišli su i tvrtku Magma d.o.o. koja zapošljava preko 100-tinu radnika i bavi se proizvodnjom metalnih proizvoda, konstrukcija, silosa, mostova, vjetroelektrana i proizvodnih hala. IMG 3022U ovoj godini za potrebe poslova zaposlili su i nove djelatnike, a za visokokvalificiranim metalskim kadrom kod njih uvijek ima mjesta. – U ovoj tvrtki se radi težak posao i stvaraju nove vrijednosti. Radimo na projektima investicijskih sadržaja, spremni smo za one najavljivane velike gospodarske investicije koje su na žalost izostale. Pitanje je kada će pravi sadržaji krenuti. Trenutno radimo za jednu njemačku tvrtku zajedno s Đurom Đakovićem na postrojenjima cementare, te velikih termo blokova za termoelektrane u Poljskoj. Potpisali smo i jedan veliki ugovor koji nam otvara nova vrata. Radi se o izradi elektro filtera za pročistače otpadnih plinova u postrojenjima koji proizvode onečišćeni zrak. To zahtijevaju novi propisi EU i u Hrvatskoj ima samo dvije firme koje to mogu raditi. Sad radimo na hrvatskom objektu a ponudu smo napravili za BiH, za termoelektranu u Kaknju, a kontaktiramo i s Fincima koji grade jedno kogeneracijsko postrojenje u Hrvatskoj – ističe direktor tvrtke Zdenko Prskalo, koji u tim novim eko propisima vidi novu šansu za svoju tvrtku. 

IMG 3040Razočaran je odlukom Vlade RH da se zaustavi dalja gradnja vjetrolektrana, jer su oni upravo najveću investiciju do sada uložili u nabavku opreme i velikih dizalica za gradnju stupova za termoelektrane. Do sada su sudjelovali u gradnji desetak stupova, no taj se posao sad zaustavio. – Zajedno sa Končarom smo odradili dosta posla na tom pitanju, no odluka Vlade da više ne potiče gradnju takvih energetskih postrojenja obnovljive energije, nego samo na kogeneracijska postrojenja i mini hidroelektrane. U tim poslovima još manji je udio i mogućnost rada hrvatskih tvrtki. Na žalost po njihovim naputcima i strateškim odlukama upravo vjetroelektrane su bile strateška odluka i mi smo tu krenuli u razvoj, nabavili novu opremu i uložili sredstva preko 10 milijuna kuna. Što sada kad se na sjednici Vlade promijeni jedna strategija, tko će vratiti ta ulaganja. To su problemi koji nastaju ne našom voljom, no postigli smo neke kontakte sa Srbijom koja bi u Vojvodini gradila niz vjetroelektrana i mi bi proizvodili ponovno te stupove zajedno sa jednim riječnim brodogradilištem. Za Srbiju i Rumunjsku bi koristili i riječni transport koji nam je puno jeftiniji od cestovnog – dodaje Zdenko Prskalo, koji pokazuje nevjerojatnu energiju unatoč takvim nelogičnim odlukama, te marljivo traži svoje mjesto na međunarodnom tržištu, jer investicija u Hrvatskoj na žalost ima sve manje.
IMG 3018- Od sredine godine zaposlili smo 16 ljudi što je u današnje vrijeme značajno. Puno se priča o pomoći i subvencijama gospodarstvenicima za novo zapošljavanje, no mi nismo dobili niti kune. Na naša traženja uvijek imamo negativne odgovore, no naš proces proizvodnje je to tražio – priča Prskalo, sam nevjerujući u takvu situaciju. zadovoljan što će i ove godine poslovati pozitivno unatoč smanjenom obimu posla i investicija. Netko bi se ipak trebao zamisliti na ovom njegovom primjeru, no on sam kaže da neće kukati, nego nastaviti dalje, no svakako brige za poduzetništvo nema.
Nakon dvotjednog obilaska gospodarstvenika župan Alojz Tomašević je zadovoljan i čestita svim gospodarstvenicima na svemu što su uspjeli napraviti, pa i razvijati se unatoč svim teškoćama. – Ponosan sam na ljude koji pokazuju iznimnu energiju da postoje i opstaju na tržištu, kako hrvatskom tako i europskom. Želio bih da uspiju u svojim ciljevima da nastave proces razvoja koji su mnogi iskazali, jer to znači novo zapošljavanje, podizanje standarda življenja, to znači zaustavljanje iseljavanja iz naše županije. Županija će učinit baš sve što je u našoj moći, posebno u nekom birokratskom sputavanju da to prebrodimo. Ja sam to spreman potaći pa i na neki drugi način, kada je u pitanju dio urbanizma, izdavanje dozvola i potrebnih dokumenata da poduzetnik ostvari kredit i svoju investiciju, kod nas ne smije biti zapreka. Ako treba radit će se i poslije radnog vremena, ako treba radit će se i po noći. Evo jutros sam potpisao jedan dokument koji je dugo stajao a tiče se ulaganja jednog poduzetnika. Privrednik želi uložiti u proširenje a netko smatra da to ne treba. Bitno je da privrednicima pokažemo da smo s njima zajedno, da smo partneri, jer jedini naš izlazak je otvaranje novih radnih mjesta. Na žalost u ovih pet mjeseci ja nisam vidio takve pokušaje u dijelu ministarstava. Nema natječaja i bojim se da mi nećemo povući ona sredstva iz europske unije za razvoj – istakao je župan Tomašević, koji poziva ministarstva da zajedno s lokalnom samoupravom rade zajedno na razvoju.