Utorak, 19 Studeni 2013 09:47

Velika ušteda energije i manji režijski troškovi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREZENTACIJA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA -

POŽEGA - Zanimljivo predavanje u organizaciji grada Požege na temu energetske učinkovitosti stambenih zgrada, što su ga održali predstavnici tvrtke Speculum privuklo je mnoge Požežane, stanare i vlasnike objekata, upravitelje stambenih zgrada i predstavnike savjeta stanara. Tematika je utoliko zanimljivija jer su mnogi objekti izgrađeni prije 30, 40 pa i više godina s lošijim materijalima kada se i nije pazilo na uštedu energije.
Uz to energetskom obnovom zgrada ponovno bi se, prema riječima Roberta Stojkovića moglo revitalizirati građevinarstvo koje je godinama u stagnaciji. S druge strane tim bi radovima najviše dobili sami stanari čiji bi računi za režijske troškove bili mnogo manji.IMG 2496
Zbog energetskog certifikata kojega moraju imati svi vlasnici stanova ukoliko svoj stan žele prodati zanimanje za energetskom obnovom je veliko. Netko tko je imao troškove režija 500 kuna sada bi mogao smanjiti na čak 50 kuna. Iako su ulaganja u energetsku obnovu velika ona će se kaže Stojković svakako isplatiti kroz nekoliko godina.
U svakom slučaju bez energetske se obnove više neće moći. Obnovom se povećava vrijednost objekata. No kako je obnova skupa postoji nekoliko modela od onih jednostavnih zahvata, za koje treba izdvojiti nekoliko tisuća kuna ali i složenijih koji se mogu realizirati uz pomoću kredita. Uz to postoje i fondovi EU te Hrvatski fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinanciraju projekte.
Sve sudionike ove prezentacije koju je potakao grad Požega pozdravio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji nudi i pomoć i podršku grada Požege u provođenju energetske učinkovitosti zgrada na području grada.