Srijeda, 02 Listopad 2013 09:37

Do vina prema EU pravilima

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

KIŠE 'RAZVUKLE' BERBE U KUTJEVAČKOM VINOGORJU -

Unatoč čestoj kiši proteklih dana, berbe grožđa dobrano su odmakle. Domaći su vinogradari i vinari 'do grla' - u graševini. Omjer sladora i kiselina u ovoj našoj gospodarski najvažnijoj sorti baš je onakav kakav treba biti, pa se s trsa skida nešto ranije.

 - Ovo je za dozrijevanje grožđa bila atipična godina. Imamo pet hektara, oko 30 tisuća trsova, u koje ulazimo radi berbe već treći put. Grožđe je zdravo, ali IMG 0392pomalo neujednačeno i to od onog prezrelog pa do još zelenog - kaže kutjevačka vinarica Zorica Tandara. Zato je važno odabrati pravi termin berbe koji je presudan za kakvoću sirovine, ali i tip vina koji se želi dobiti. Graševine nisu ni ove godine iznevjerile svoje proizvođače – sladori su visoki, a kiseline dobre. Njihov sklad i optimalan omjer ključ je kvalitete i sklada u vinu.

 - Obrali smo rane sorte u kojima su omjeri bili izvrsni i upravo počeli s berbom graševine. Ove prve skinute s trsa uistinu obećavaju. Kiseline se kreću oko 6,2 grama do 6,6 grama po kilogramu dok su sladori oko 90 do 95 oeksla. Kako će se berba protegnuti na još desetak dana, mogli bi biti i viši - ističe vetovački vinar i vinogradar Branko Jakobović te dodaje kako je grožđe za sada jedro i zdravo. Nastave li se kišni periodi ipak strahuju od nepoželjnog botritisa, koji bi mogao nanijeti velike štete ostatku uroda.

Prva berba u EU

No, još nešto muči proizvođače. Prva je ovo berba s europskim pravilima igre, a ona su vrlo temeljita. Do grla su i u papirologiji, i to onoj koju traži Europska unija. I to u važnoj domeni - kontrole vina i oznake izvornosti. Ipak, problema s postojećim zalihama vina, zatečenim ulaskom u Europsku uniju, neće biti. Upisuju se u novu podrumsku evidenciju i prodaju s postojećom zaštitom podrijetla. Evidentira se svaki kilogram grožđa, svaka litra mošta i vina, ali i kompletan repromaterijal koji se koristi u podrumu, podsjeća Tomislav Božičević, savjetnik za vinogradarstvo Poljoprivredno savjetodavne službe Požeško slavonske županije. Ističe kako je ta obveza uvedena još 2011. pa proizvođačima nije nepoznata.

Ove jeseni užurbano se pripreme reforma cijele domaće vinogradarsko vinarske branše i to s temeljnim dokumentima - Zakonom o vinu i kontroli proizvoda.

 - Nadamo se da će u Ministarstvu poljoprivrede pričekati dok berbu privedemo kraju kako bi ovako važne dokumente zajednički dogovorili. O njima će ovisiti kompletna zaštita podrijetla što je za nas presudno. Puno se toga promijenilo u označavanju na samoj etiketi ulaskom u Uniju, a o evidencijama u podrumu da i ne govorimo - naglašava kutjevački vinar Vlado Krauthaker te dodaje kako se o svemu tome u nas do sada nedovoljno vodilo računa. Zato je Zakon o zaštiti izvornosti, podsjeća, od prvorazredne važnosti za ruralni razvoj i u smislu kvalitete, označavanja i međusobne kontrole vina, ali i definiranja regionalnosti kao i cijele filozofije marketinga vina.IMG 0404