Petak, 30 Kolovoz 2013 10:40

Žele okupiti proizvođače autohtone hrane

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUŽIVANJEM DO OSVAJANJE NOVIH TRŽIŠTA  -

 

VENJE - Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvo Majetić u Venju nedaleko od Kutjeva, nekoliko je vlasnika obiteljskih gospodarstava koja se bave različitim proizvodnjama potpisalo ugovor u suradnji. To je najava stvaranja budućeg klastera koji bi se trebao okupiti više proizvođača autohtonih proizvoda iz cijele Hrvatske.

KULIN HRUSKAUgovore o međusobnoj suradnji koji bi trebali obogatiti turističku, ali i gastro ponudu različitih sredina u kojima se nalaze obiteljska gospodarstva ali i omogućiti vlasnicima proširenje na druga tržišta uz Majetića potpisali su i Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca, Josip Majdenić iz Rakitovice kraj Donjeg Miholjca te Vladimir Tomaić iz Sirane Runolist iz Otočca.

Tako će vinarija i restoran OPG Majetić biti opskrbljeni mesom domaće crne svinje iz OPG Majdenić, kulenom iz OPG Hruška, te sirom iz Otočca, a svi će međusobno plasirati proizvode na pojedina gospodarstva koja imaju kušaonice i druge slične objekte u koje zalaze gosti.

Sirana Runolist iz Otočca ima tradiciju proizvodnje sira dugu više od dva desetljeća. Ovo obiteljsko gospodarstvo godišnje proizvede 80 tona sireva i drugih mliječnih prerađevina. Za suradnju između više različitih poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava zainteresiran je i najpoznatiji kulenar Požeštine Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca, čiji kulen na ocjenjivanjima osvaja najviše odličja.

Svoj je interes u ovom udruživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pronašao i Josip Majdanić iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca. Njegova se obitelj bavi uzgojem crnih slavonskih svinja te ih je spreman isporučivati bilo kao tovljenike za pravljenje kulena bilo kao odojke.

Za udruživanje poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava zainteresiran je i grad Kutjevo budući da će na taj način, kaže gradonačelnik grada Kutjeva Ivica Nikolić, u obiteljskim gospodarstvima koja se bave ruralnim turizmom biti obogaćena ukupna turistička ponuda. Veliki dio kutjevačkih obiteljskih gospodarstava ujedno je uključen u vinsku cestu.

Da je Kutjevo sve više prepoznatljiv centar vinogradarstva ili kako to sami Kutjevčani vole reći vinska prijestolnica hrvatske potvrđuju i sve brojnije posjete gostiju i izletnika u kutjevački kraj.