Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2013 17:09

U tijeku berbe duhana, a suša smanjuje urod

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

NA SIROVINSKOM PODRUČJU HRVATSKIH DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI  -

 

* Dosad obrano oko 2.000 tona duhana ili oko 20 posto od ukupno očekivanog ovogodišnjeg uroda od 9.500 do 9.800 tona duhana

* Do završetka berbi preostala su još dva mjeseca i kiša bi mogla poboljšati urod u suhome ratarenju, a na navodnjavanim površinama od 190 hektara, od ukupno oko 4.000 hektara, urod će biti oko 4 tone po hektaru

* Zajamčena otkupna cijena za duhan ovogodišnjega roda je prosječno 10,90 kuna za kilogram duhana

 

- Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji do sada je s ugovorenih proizvodnih površina od skoro 4.000 hektara ubrano oko 2.000 tona duhana ili oko 20 posto od očekivanog ovogodišnjeg uroda, koji se procjenjuje da će biti od 9.500 do 9.800 tona duhana.

mms 20130823 4- Dugo razdoblje suše i visoke temperature negativno se odražavaju na duhane pogotovo na pjeskovitim tlima na kojima će urod duhana biti umanjen.Međutim, do završetka ovogodišnjih berbi duhana preostalo je još oko dva mjeseca u kojima bi kiša donekle mogla popraviti takvo stanje nasada duhana. Suša posljednjih godina sve više pogađa primarnu proizvodnju duhana, ali unatoč tome na čitavom sirovinskom području Hrvatskih duhana danas se navodnjava tek 190 hektara iako se podzemne vode u Podravini i Slavoniji nalaze tek na nekoliko metara dubine, ističe dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako će prinosi duhana ove godine na navodnjavanim proizvodnim površinama biti i oko 4 tone po hektaru, što je gotovo dvaput više i od najvećih prinosa u dobrome suhome ratarenju i povoljnim vremenskim uvjetima. Osim navodnjavanja proizvodnih površina radi povećanja prinosa duhana Hrvatski duhani potiču više od 1.100 svojih proizvođača i na zamjenu skupih fosilnih goriva u sušnicama za duhan višestruko jeftinijim energentom kao što je to drvna biomasa, koja se koristi samo u 100 sušnica za duhan od ukupno 1.700 sušnica kod proizvođača duhana.

mms 20130823 5Prve količine duhana iz ovogodišnjih berbi počet će se otkupljivati potkraj ovog mjeseca po zajamčenoj cijeni (ovisno o klasama) od prosječno 10,90 kuna za kilogram duhana u što je uključen i poticaj otkupljivača Hrvatskih duhana od prosječno 1,50 kuna za kilogram duhana. Na ostvarenu prosječnu zajamčenu otkupnu cijenu proizvođači duhana ostvaruju pravo na državne poticaje po kilogramu duhana, proizvodnim površinama i za ruralni razvoj.