Nedjelja, 21 Srpanj 2013 14:26

Stotinjak radnika nestrpljivo čeka sastanak s predstavnicima Uprave

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ODLUKA PODRAVKE O PRODAJI "STUDENCA" IZAZVALA ŠOK I NEVJERICU  -

 

LIPIK – Odluka Uprave koprivničke Podravke d.d. da prestaje s proizvodnjom pića te da se u srpnju oglasi prodaja tvornice "Studenac" u Lipiku je izazvala iznenađenje, šok i nevjericu. Iako je otada prošlo gotovo mjesec dana, osjećaji se nisu promijenili prvenstveno zbog toga što službenih i širih informacija s tim u vezi s nadležnog mjesta nakon toga nije bilo. - Čim sam saznao za takvu odluku "Podravke", zatražio sam napismeno dodatne informacije iz Koprivnice ali ih još nisam dobio – kratko je kazao gradonačelnik Vinko Kasana.

IMG 2350"Studenac" već desetljećima posluje u sastavu "Podravke" a matična tvrtka je ubrzo nakon prestanka ratnih operacija uredila prostor i obnovila proizvodnju. Ulagalo se i u slijedećim godinama pa se radnici "Studenca" sve do danas mogu pohvaliti redovitim i ne tako lošim plaćama. Lipik je upravo po mineralnoj vodi "Studencu", prirodnoj vodi "Studena", Lero sokovima i raznim vrstama ledenih čajeva postao poznat širom Hrvatske no, odgovorni u "Podravci", kako je službeno priopćeno prošlog mjeseca, ipak su se odlučili na prodaju tvornice jer 'program proizvodnje pića tu tvrtku sputava da se aktivnije bavi asortimanom koji joj donosi siguran profit.' Sasvim razumljivo, ova je odluka najviše šokirala oko stotinjak stalno zaposlenih radnika, ali i sezonce. IMG 2344- Mi kao sindikat dobili smo dosta neodređene najave da se ništa neće mijenjati u proizvodnji i oko plaća i za sada jest tako. Međutim, što će biti nakon prodaje? Kakvi su planovi budućeg vlasnika i što ako ne bude kupaca? Sve su to za nas bitna pitanja na koja nema odgovora i zato je razumljivo da su radnici nemirni, neki i uplašeni. U stalnim smo kontaktima s centralom našeg PPDIV sindikata i nakon prodaje ćemo se zajedno pokušati izboriti za prava radnika. Vjerujem kako će manje neizvjesnosti biti nakon sastanka s predstavnicima "Podravke" koji je organiziralo Radničko vijeće – kazao je sindikalni povjerenik u Studencu Jagor Opić.

   IMG 234788Od sastanka, koji je zakazan baš u vrijeme zaključivanja našeg lista, puno očekuje i direktorica Vesna Tomac-Vukmanović. - Ni ja nemam više informacija nego što je objavljeno u medijima i vjerujem da će i radnici i svi mi na sastanku dobiti potrebne odgovore – rekla je Tomac.

Prema najavama iz "Podravke" pitanje prodaje "Studenca" trebalo bi se riješiti do kraja godine.    (vm)