Srijeda, 22 Svibanj 2013 12:42

Zašto su poticaji umanjeni za 30 posto

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

SELJACI PISALI PISMO MINISTRU LINIĆU I JAKOVINI  -

 

GRABARJE – Svi čelnici seljačkih udruga Slavonije i Baranje, te kontinentalne Hrvatske ponovno su se okupili na sastanku u Grabarju, mjestu gdje su već nekoliko puta dočekivali ministre poljoprivrede, bivše i aktualnog Jakovinu, te raspravljali o stanju u agraru, poticajima, cijenama i mjerama poboljšanja stanja u poljoprivredi. Danas je tema bila isplata poticaja, koja je po njima umanjena za preko 30%.

Nismo zadovoljni i predstavnici seljačkih Udruga i Poljoprivredne komore uputili su pismo ministrima Liniću i Jakovini. Dogovoreno je da se milijarda kuna do kraja trećeg mjeseca isplati u kunama a jedna milijarda u vaučerima. treći mjesec davno je prošao a ove isplate kroz vaučere nema. Zbog čega ih nema neznamo. Sada je prošla jedna financijska isplata i nama nedostaje između 30 i 40%. To su izuzetno veliki novci i Poljoprivredna komora je uputila pismo ministrima u kojima traži očitovanje – rekao je na skupu Mato Brlošić, iz Udruge Brazda, koji dodaje da će ukoliko se taj dio poticaja ne ispuni biti poduzeti i drugi koraci.

IMG 0479Dragutin Dukić u ime Koordinacije seljačkih udruga ističe da su za seljake opet izgleda jedino rješenje prosvjedi, jer u ovoj zemlji prosvjeduju i oni koji imaju plaće i preko petnaest tisuća kuna, a i oni u državnoj upravi kojima se plaća smanjuje za 3%. Seljacima su potpore smanjene za preko 30%. – Mi ćemo se sa svim predstavnicima udruga iz šest županija dogovoriti i ako ne budemo u roku pet dana dobili odgovore od ministra ili premijera pokrenut ćemo svoje akcije. Ići ćemo na ujedinjenje svih seljaka i najaviti prosvjede. Prosvjede ćemo organizirati 3. lipnja, kada završe lokalni izbori – dodaje Dukić.