Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Svibanj 2013 11:33

U Pleternici otvoren Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

INOVACIJE KOJE GOSPODARSKI ŽIVOT ZNAČE -

Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom za razvoj ruralnog gospodarstva i poduzetništva je osmišljen kako bi se promovirale nove tehnologije, inovacije i općenito poduzetništvo u ruralnim područjima i pomoglo mladim poduzetnicima u njihovim prvim poduzetničkim koracimaIMG 9416

U Pleternici je jučer otvoren Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom za razvoj ruralnog gospodarstva i poduzetništva. Otvorenju su prisustvovali predstavnici Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije te brojni drugi ugledni gosti iz političkog i gospodarskog života.

'Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom veliki je projekt za Pleternicu i poduzetnike. Osmišljen je da pomogne mladim poduzetnicima u njihovim prvim poduzetničkim koracima koji su najteži. Projekt je sufinancirala Europska unija s učešćem od 60 posto, a ostala sredstva smo dobili iz državnih fondova', poručila je dogradonačelnica Pleternice i kandidatkinja za gradonačelnicu tog IMG 9424grada Antonija Jozić.

Gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić također je istaknuo važnost ovog projekta.

'Kamo sreće da sam ja mogao koristiti usluge ovakvog centra kada sam se počinjao baviti poduzetništvom. Ovaj projekt je garancija gospodarskog razvoja Pleternice, a bez tog razvoja nema ni budućnosti ovog grada', rekao je Lucić. I župan Požeško-slavonske županije Marijan Aladrović također je u svojem izlaganju pohvalio ovaj projekt i istaknuo njegovu važnost.    

Promoviranje novih tehnologija

Centar je osmišljen kako bi se promovirale nove tehnologije, inovacije i općenito poduzetništvo u ruralnim područjima. Aktivnost su usmjerene na povezivanje znanosti i gospodarstva te osiguranje infrastrukturne, financijske i savjetodavne potpore inovativnim i tehnološki utemeljenim projektima.IMG 9435

Ciljne skupine ovog projekta su postojeća mala i srednja poduzeća i nova mala i srednja poduzeća u županiji.Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom će postati najvažnije mjesto u gradu za poduzetnike i obrtnike. Smješten unutar Poduzetničke zone Pleternica, to će biti omiljeno mjesto gdje se susjedi, ruralni proizvođači međusobno susreću, surađuju i razvijaju svoje poduzetničke ideje. Ovdje uče, razmjenjuju znanje i izgrađuju nove oblike suradnje i kooperacije koji mogu dovesti do novih poslovnih prilika
za sve, kao i postupni prosperitet za proizvođače ili pružatelje usluga.

Inkubator kao generator novih ideja

Inkubator generira nove uspješne poduzetničke pothvate, ali je i mjesto koje promovira i širi pozitivnu energiju o poduzetništvu i proaktivnom načinu života.

Tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom će smjestiti Pleternicu na kartu svjetskih 'business-friendly' područja, u kojima je zadovoljstvo i užitak raditi i IMG 9443stvarati.

Grad Pleternica, zajedno sa svojim Poduzetničkim centrom prenijet će sva svoja znanja i iskustva na poduzetnike i pomoći im u razvoju njihove poduzetničke ideje. Grad Pleternica je dokazao kako zna privući bespovratna sredstva, ne samo iz ministarstava i državnih fondova, nego i iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Uredi za rad poduzetnika 

Stanarima za inkubaciju nudi se 6 ureda, svaki ured u prosjeku ima 20 četvornih metara, od toga su dva ureda namijenjena ženama poduzetnicama - PINK OFFICE. Uredski prostori su fiksni i svi su jednako namješteni kvalitetnim uredskim namještajem što poboljšava uvjete rada i smanjuje početne troškove poslovanja.

Inkubator ima i dvije hale namijenjene za proizvodne djelatnosti, svaka veličine 215 četvornih metara. Prostor proizvodnih hala je prazan tako da se može brzo i lako reorganizirat prema potrebama budućih stanara. Omogućen je priključak na svu potrebnu infrastrukturu u skladu s različitim sektorima koji će koristiti IMG 9412prostor.

Stanari će se moći koristiti i moderno opremljenom konferencijskom dvoranom sa 36 sjedećih mjesta, te raspoloživim prezentacijskim setom. Stanarima će biti na raspolaganju i manja kantina. Na recepciji će biti internet kutak s dva računala priključena na internet kojima će se moći koristiti ne samo stanari već i svi posjetitelji centra. (I.K.)