Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 24 Travanj 2013 11:44

Susreo se s mladima na osposobljavanju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

MIRANDO MRSIĆ, MINISTAR RADA POSJETIO GRAD POŽEGU  -

 

IMG 6778POŽEGA – Gost grada Požege bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko upriličio mu je susret s mladima koji sudjeluju u državnom programu osposobljavanja za rad, a u gradskoj upravi i gradskim ustanovama trenutno ih na taj način radi 27-ero. Njihova iskustva, dojmove i kritike ministar Mrsić je saslušao i istakao da je trenutno zadovoljan rezultatima.

IMG 6788- Ovog trenutka u Hrvatskoj je oko 4.500 mladih uključeno u ovu mjeru zapošljavanja i osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa – rekao je Mrsić, te istakao da će ove godine dogoditi da je veći broj ljudi zaposlen nego onih koji su izgubili posao, a već 2014. očekuje i pad broja nezaposlenih.  - Mi smo optimistični, bez obzira na projekciju MMF-a koja mora i treba uvijek biti konzervativna, a s naše strane predviđamo rast od 0,7 posto, posebno na području investicija. One će se pokrenuti i mislim da ćemo se ove godine pokrenuti prema većem obimu proizvodnje i investicija, tako da očekujem da ćemo u 2014. imati ono što želimo, a to je da ćemo prvi put vidjeti pad broja nezaposlenih.

IMG 6779Gradonačelnik Ronko je istakao da grad Požega od svih sredina na području županije ima najmanju stopu nezaposlenosti od 17%, dok je na razini države ona 21% a u županiji čak 30%, ali da će brojnim otvorenim investicijama taj broj nezaposlenih pasti. - Grad je jedan od najvećih investitora na ovom području i kroz ove investicije koje smo pokrenuli u iznosu većem od 100 milijuna kuna sigurno ćemo povećati zaposlenost i do ljeta smanjiti nezaposlenost na 15%, i nadam se da nikada više neće biti veća – rekao je Ronko.

IMG 6785U radnom dijelu posjete ministar Mirando Mrsić posjetio je podružnicu HZMO, Područnu službu Zavoda za zapošljavanje, Županijsku obrtničku komoru i Udruženje obrtnika Požega, te pogone i salon namještaja tvrtke Spin Valis. Iz podataka iznesenih u podružnici mirovinskog osiguranja saznajemo da grad Požega ima nešto pozitivniji omjer radnika i umirovljenika, koji je 1:1,45 u korist zaposlenih i donekle je podnošljiv odnos, dok se naprotiv prosjek županije strmoglavljuje na negativan trend gdje ima veći broj umirovljenika od radnika.