Subota, 23 Ožujak 2013 15:27

Ovogodišnji pobjednik je Zdravko Savi iz Donje Obriježi

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

ODRŽAN DAN GOSPODARSTVA I OCJENJIVANJE KONJSKE SALAME  -

 

PAKRAC - U sklopu obilježavanja Dana grada Pakraca održan je i tradicionalni Dan gospodarstva. Drugu godinu zaredom to je bila prigoda i da se proglase najbolji proizvođači konjske salame u tom kraju. Ocjenjivački sud, kojega su činili stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, odlučio je kako je među 22 proizvođača salame prijavljena na natječaj najbolji Zdravko Savi. Drugo mjesto je osvojio Dragan Brunetta a treće Dalibor Giacometti.

IMG 4938Proizvodnju konjske salame u pakračko-lipički kraj donijeli su Talijani koji su se doselili u 19. stoljeću i tu su tradiciju zadržali do danas. Njeguje ju i obitelj Zdravka Savia iz Donje Obriježi. - Svi mi imamo slične recepte tako da je teško reći zašto je moja salama najbolja. Čini mi se da se onima koji su ju ocjenjivali svidjelo to što se suši u suhom prostoru pa na njoj nema pljesni iako su naši stari salamu baš zbog toga držali u vlažnijim prostorima – kazao je Zdravko. Obzirom da je zaposlen u seoskoj školi, objasnio je, skrb oko salame često preuzima mama Kata. - Konjska se salama duže suši od svinjske, treba joj 120 dana, i mora se često okretati pa to ja radim – kazala je gospođa Kata. Osim što je teško osušiti konjsku salamu, ispričao je 'pobjednički duo', još teže ju je pripremiti. - Za to je potrebno dva dana a obično u tome sudjeluje 7 do 8 ljudi. Naime, meso konja najprije treba pažljivo očistiti od masnoća i žilica i tada ono mora odstajati do sutradan da se dobro iscijedi - objasnio je Zdenko.

IMG 4941Obitelj Savi, a ima ih petero, godišnje napravi oko 150 kilograma konjskih kobasica i to najvećim dijelom pojedu sami. Ostalo poklone prijateljima. - Svi mi imamo obične sušnice i možemo samo jednom kroz godinu praviti salamu no, gradonačelnik je predložio da pokušamo osmisliti projekt i izgraditi objekt u kojemu bi se mogli kontrolirati toplina, vlaga i drugo pa bi se tada salama pravila u većim količinama i tijekom cijele godine. Mi proizvođači smo osnovali i udrugu kroz koju ćemo pokušati od konjske salame stvoriti pakrački brand – rekao je Zdravko Savi.

U sklopu Dana gospodarstva predstavljena je i knjiga o tehnologiji proizvodnje konjske salame kao i projekt "Stazama lipicanca i kune" kojega zajedno provode gradovi Pakrac i Lipik.     (vm)