Ispiši ovu stranicu
Utorak, 29 Listopad 2019 12:19

Ženski networking sve je manje mit, a sve više učinkovita poslovna realnost

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

U pravilu ne košta gotovo ništa, traži malo dobre volje i energije, a najčešće rađa velikim rezultatima - ocjena je "umrežavanja" ili još poznatije pod engleskom riječju "networkinga" kroz komentare stručnjaka, koji uz ostalo smatraju da je to jedna od najvažnijih poslovnih aktivnosti koje se trebaju primjenjivati u poduzetništvu.

No kategorija networkinga kod žena bila je dugo zanemarivana iz nekoliko razloga. Ukoliko su žene imale obitelj, u prvom redu djecu, njihov fokus je bio puno više usmjeren na ono što se zbiva ispod kućnog krova, nego na posao. Stoga mogućnosti i vremena (često i volje) za netwotking koji se nerijetko događao nakon poslovnih obaveza - jednostavno nisu imale. Također, žena je ženi često bila vuk - međusobno su se doživljavale kao konkurenciju, nepravedno i nepotrebno optuživale, zanemarivale, pa čak i željele zlo, umjesto suradnje i potpore. U takvim okolnostima networking među ženama bio je više utopija i mit, nego učinkovita stvarnost.

- Umrežavanje ili networking igra ključnu ulogu u izgradnji poslovnih karijera, ali i razvoju poduzetništva, a iznimna je šteta što ga žene nisu koristile ni upola angažirano kao što to čine muškarci. Žene se više, prema svom karakteru, sklone komunikaciji i osobnom druženju od muškaraca. No kada je u pitanju poslovno povezivanje, prema studiji LeanIn.org i McKinsey "Žene na radnom mjestu" za 2018. godinu, dokazano je da se žene zapravo manje poslovno povezuju nego muškarci i time ograničavaju mogućnost za uspjeh u poduzetništvu - ocijenila je Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

No, na svu sreću s evolucijom ženskih prava, smanjenjem diskriminacije žena, izlaskom žena na realno tržište, te sve većim poduzetničkim angažmanom - pripadnice ljepšeg spola su se konstruktivno "osvijestile" te počele surađivati. Kroz prvi, ali i najvažniji poslovni korak - networking.

- Žene, napose i u poduzetništvu, nemaju konkurenciju u drugoj ženi koja se nalazi lijevo ili desno od nje. Žene jedinu konkurenciju mogu imati u svojoj glavi, a žene koje su oko nje mogu joj biti motivacija i inspiracija za uspješan posao, ali i učinkovit privatni život. Nekoć su žene spaljivali na lomači, a na hrvatskim prostorima najviše "prokazivanja" vještica učinile su upravo druge žene. Nerijetko "jalne" i ljute, zavidne i zločeste žene, pokazujući na taj način koliko su slabo marile za "žensku solidarnost", pa čak i kada je to značilo da će druga žena biti spaljena. Danas progona vještica nema, ali na sreću ni dugova prošlosti gdje žene međusobno ne surađuju, već se događa upravo suprotno - da je žena ženi najbolja potpora koja može biti u poduzetništvu - istaknula je direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Žene imaju  i urođenih barijera u svom karakteru koje ih sprječavaju da se bolje i intenzivnije poslovno povezuju. Osjećaj manje vrijednosti, izražena skromnost, manjak ambicije i potrebe za dokazivanjem, manje agresivnost u ostvarivanju ciljeva u odnosu na muškarce... No, poduzetništvo traži stalno promišljanje o umrežavanju, a ono se neće dogoditi sjedenjem u uredu. Nije dovoljno biti samo komunikativan ili druželjubiv, poduzetničke ideje svake žene moraju se čuti i osjetiti - a to se čini ciljano i kvalitetno - networkingom.