Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Listopad 2019 08:41

Radionica „Naukovanje za obrtnička zanimanja“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HGK KOMORA POŽEGA I OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGA – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenulo je projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ i otvorilo javni poziv za sve male i srednje poduzetnike, obrtničke radnje koje žele ući u sustav obrazovanja učenika u praktičnom dijelu za obrtnička zanimanja koja se provode u strukovnim školama. Da bi zainteresiranim poduzetnicima i obrtnicima što bolje pojasnili ovaj projekt i sredstva koja mogu povući po tom projektu HGK komora Požega i Obrtnička komora Požeško-slavonske županije organizirali su radionicu na kojoj su djelatnici ministarstva održali prezentaciju i odgovorili na sva potrebna pitanja. Prezentaciju projekta i radionicu je vodila Danijela Žagar, načelnica sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta iz Uprave za poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na početku radionice sve poduzetnike i obrtnike, ravnatelje srednjih škola, vlasnike već licenciranih radnji za naukovanje, pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić i pozvao ih da se uključe u ovaj proces naukovanja učenika, posebno sada kad se za to izdvajaju značajna sredstva, kako iz EU tako i same RH. –Grad Požega apsolutno podupire vas obrtnike i trudimo se pomoći onima koji su najizdržljiviji, koji marljivo rade i uistinu odgovaraju u svom poslovanju cijelom svojom imovinom. Prvi put da je netko iz ministarstva predložio kako bi došli ovdje izložiti na koji način svi vi možete doći do sredstava te se prijaviti upravo na ovaj projekt koji je s izdašnim iznosom, preko 60 milijuna kuna. Ova radionica je prilika koju smo rado prihvatili i podržali s Obrtničkom komorom. Danas vas je ovdje preko 35 i to je izniman broj, izniman zato što će puno vas prenijeti vrijedne informacije i svojim kolegama još veći broj njih usmjeriti ka projektu koji je živi projekt, koji daje rezultate - istakao je gradonačelnikPuljašić i pozvao i medije da o svemu dobre obavijeste javnost i one poduzetnike i obrtnike koji još nisu došli do ove informacije. Neki od obrtnika su već proteklih godina povukli ova sredstva, kako za prilagođavanje svojih radnji za naukovanje, plaćanje mentora ali i plaćanje sati naukovanja učenicima.

Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 15. studenog 2019. godine, a prihvatljivi troškovi su:

- troškovi vezani uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima,
- naknada mentoru koja se utvrđuje prema prosječnoj vrijednosti sata rada temeljem bruto II plaće mentora koji provodi naukovanje,
- nabava opreme, strojeva, sitnog inventara i potrošnog materijala povezano s izvođenjem naukovanja.

Galerija slika