Petak, 13 Rujan 2019 08:31

Hrvatski duhani nagradili najbolje kooperante „Zlatnim listom“ i nagradom 10 tisuća kuna

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

20. JUBILARNI „DAN POLJA DUHANA“ ODRŽAN NA PUSTARI VIŠNJICA

VIŠNJICA - Jubilarni, 20. Dan polja duhana, održao se ove godine u Višnjici u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj već više od 60 godina.

I ove godine Hrvatski duhani, koji uspješno posluju unutar British American Tobacco Grupe, nagradili su svoje kooperante. Kao zahvalu za dosadašnju uspješnu suradnju i poticaj za njezin nastavak, nagradom „Zlatni list“ za budućnost u vrijednosti 10.000 kuna nagrađen je Bernard Štrbak, a „Zlatni list“ za vjernost dobio je Alojz Ferlindeš.

- Hrvatski duhani ponose se svojim kooperantima koji uspješno primjenjuju najnovija znanja i tehnologije i zato vjerujemo da duhan i u idućim godinama može osiguravati kvalitetnu egzistenciju velikom broju obitelji. Kao siguran partner kojem je najvažniji cilj održiva proizvodnja, nastavljamo ulagati u svoje kooperante kako bismo podigli njihov prihod, razinu osobne zaštite i okoliša - kazao je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Na Danu duhana predstavljen je program održive proizvodnje duhana kojim Hrvatski duhani kroz različite inicijative potiču svoje kooperante na provedbu iznimno važnih i korisnih agrotehničkih mjera za povećanje prinosa i kvalitete, kao što su: kalcizacija, zelena gnojidba, primjena organskog peletiranog gnojiva i navodnjavanje.

U 2018. i 2019. Hrvatski duhani donirali su svojim proizvođačima kalcizacijski materijal za otprilike 2.000 hektara, sjeme za zelenu gnojidbu za preko 1.500 hektara, 432 tone organskog peletiranog gnojiva, koje će se primijeniti na preko 800 hektara proizvodnih površina, komplete osobnih zaštitnih sredstava za korištenje tijekom rukovanja i primjene sredstava za zaštitu bilja, kao i osobna zaštitna sredstva za berbu duhana.

Uz to, u zadnje dvije godine s ukupno 37 proizvođača Hrvatski duhani sklopili su ugovore za kupnju 29 strojnih berača. Kooperanti koji su se odlučili za nabavku strojeva povećali su ugovorene površine za 100 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 35 posto više u odnosu na njihovu proizvodnju 2018., a dodatno je dogovoreno uslužno branje za još 19 kooperanta.
Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i izrazito je važan za podravski i slavonski kraj jer je jedna od rijetkih kultura koja iz nedovoljno kvalitetnog tla izvlači maksimum.

Hrvatski duhani žele povećavati proizvodnju duhana u Hrvatskoj zbog čega osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju, a globalni sustav BAT-a omogućava otkup svog proizvedenog duhana. Uz to, Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. iznose ukupno 12 milijuna kuna.

Ove jubilarne Dane polja duhana Hrvatskim duhanima čestitali su virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je istakao da Virovitica u svojim poticajnim mjerama uvijek vodi računa o duhancima, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i zamjenik župana za gospodarstvo Požeško-slavonske županije Željko Jakopović koji je istakao da svi problemi naše poljoprivrede, ali i budućnost poljoprivrede zapravo leži u udruživanju, proizvođačkim organizacijama koje su povezane od uzgoja do prerade. – Problem u poljoprivredi je organizacija i udruživanje, pa moram istaći da je ovo svijetli primjer, jedan živi organizam koji moramo njegovati, riješen cijeli ciklus od planiranja, organiziranju proizvodnju i praćenje cijelog toka proizvodnje, otkup svih količina duhana i preradu, te stvaranje novih oblika vrijednosti kroz ukupan rad i tvrtke organizatora i samih proizvođača i kooperanata. To je suština gospodarskog poslovanja, a svi problemi koji se pojave moraju se rješavati. Ovo je dobar oblik organizacije proizvodnje duhana, koji već dugoročno posluje. Bez takve organizacije i udruživanja mi nećemo moći napraviti dobar iskorak u poljoprivredi. Čvrsti dokaz bez takve organizacije udruživanja je naše stočarstvo, a posebno svinjogojstvo. Uz sve moguće napore i ministarstva poljoprivrede i ministara, ima puno problema, a u svinjogojstvu smo pali na tek 30% moguće proizvodnje. To je zbog toga što nismo organizirani, a čak na 70% hrvatskog teritorija može se organizirati stočarstvo i svinjogojstvo. Nama u Požeško-slavonskoj županiji bitan je ovaj segment uzgoja duhana. pa će stoga u tom pravcu i dalje ići i potpore poljoprivrednicima, pa tako i duhancima, od 10 tisuća kuna za investicije, subvenciju kamata za kredite na investicije, kroz našu razvojnu agenciju pomažemo ostvarivanje programa i izradu projekata za apliciranje na natječaje – istakao je zamjenik župana Jakopović, koji je dodao da su prošle godine osnivanjem povjerenstva za dvije županije riješili i problem klasifikacije pri otkupu duhana i pomogli u rješavanju problema.